• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės nepritaria siūlymui nustatyti tikslinę vietinių rinkliavų panaudojimo paskirtį

Savivaldybės nepritaria siūlymui nustatyti tikslinę vietinių rinkliavų panaudojimo paskirtį

2012-03-21 0 851 Views

Seimo nario Petro Auštrevičius siūlymą Rinkliavų įstatymu nustatyti tikslinę vietinių rinkliavų panaudojimo paskirtį, tai yra – kad pastarosios būtų naudojamos finansuoti tik savivaldybių išlaidas, susijusias su vietinių rinkliavų objektais ir jų pagerinimu, kovo 21 dieną, trečiadienį, pasiūlė tobulinti ir Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Komitetui pateikti Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) argumentai remiasi Lietuvos ratifikuotos Europos vietos savivaldos chartijos ir  Vietos savivaldos įstatymo nuostatomis dėl vietos savivaldos savarankiškumo. Savivaldybių nuomone, siūlymas apribotų ne tik vietos savivaldos organams priskirtų funkcijų įgyvendinimą, bet gali būti pažeista ir minėto įstatymo nuostata, kad savivaldybių biudžetų lėšos gali būti naudojamos tik savivaldybių funkcijoms: savivaldybių tarybų patvirtintoms socialinėms ir ekonominėms, kitoms programoms įgyvendinti, savivaldybių biudžetinėms įstaigoms išlaikyti ir viešųjų paslaugų teikimui organizuoti. Todėl savivaldybių tarybos, realizuodamos savo išimtinę kompetenciją tvirtinti savivaldybių biudžetus kiekvienais metais, turi turėti teisę savarankiškai nustatyti vietos bendruomenės interesų tenkinimo prioritetus.

LSA taip pat pabrėžia, kad vietinės rinkliavos yra vienas iš savivaldybių finansinių išteklių šaltinių, o savivaldybių biudžetų sudarymas ir tvirtinimas yra konstitucinė savivaldybių tarybų kompetencija.  

Kategorija:   Naujienos
Atgal