• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos savivaldybių asociacijos viešas laiškas Lietuvos Respublikos prezidentei

Lietuvos savivaldybių asociacijos viešas laiškas Lietuvos Respublikos prezidentei

2012-04-05 0 729 Views

Lietuvos savivaldybių asociacijos

VIEŠAS LAIŠKAS

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei

2012 m. bandžio 5 d., Vilnius

Gerbiama Prezidente,

atstovaudami šalies gyventojams jų kasdieniuose rūpesčiuose ir gindami jų teisę gauti kokybiškas viešasias paslaugas, negalime tylėti matydami, kaip bandoma dar labiau apsunkinti socialiai pažeidžiamų piliečių situaciją bei nubraukti milijardines investicijas.

Tokios tendencijos įgavo realų pagrindą Seimui prieš porą savaičių priėmus Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, nors su jomis nesutiko visos Lietuvos savivaldybės.

Šios pataisos ne tik prieštarauja Vietos savivaldos bei Rinkliavų įstatymams, jos taip pat griauna regioniniu principu sukurtą ir pakankamai sklandžiai funkcionuojančią Lietuvos savivaldybių komunalinių atliekų tvarkymo sistemą. Tačiau svarbiausia – įgyvendinus minėto įstatymo nuostatas, komunalinių atliekų tvarkymo kaina gyventojams išaugs beveik 63 procentais: nuo vidutiniškai 112 Lt iki 182 Lt būstui per metus.

Mums, savo savivaldybėse stebintiems šalies gyventojų situaciją iš arti, skaudu girdėti įstatymo rengėjų pažadus apie besąlygišką šio įstatymo naudą gyventojams, nes žinome, kad tai tik teorija. O realybėje bus įteisinta didžiulė diferenciacija tarp skirtingų atliekų turėtojų grupių, nuskriaudžiant socialiai jautrias visuomenės grupes – daugiavaikės šeimos mokės daugiau nei vidutinis statistinis mokėtojas, didesnį mokestį turės mokėti ir kūdikius auginančios šeimos bei kaimo gyventojai.  

Šiuo metu savivaldybės sėkmingai užtikrina socialiai teisingiausią ir ekonomiškai pagrįstą kainą už atliekų tvarkymą, savarankiškai pasirinkdamos pagal savo specifiką skirtingus atliekų tvarkymo kaštų paskirstymo principus. Priimtas įstatymas gali grąžinti Lietuvos komunalinių atliekų tvarkymą į prieš 10 metų buvusią padėtį – pilni miškai ir pakelės šiukšlių, neveikianti atliekų surinkimo ir administravimo sistema: nesudaromos sutartys, naudojamasi svetimais konteineriais, slepiamas faktinis atliekų kiekis ir panašiai.

Gerbiama Prezidente, dėl šių ir daugybės kitų čia neišvardintų priežasčių, visų Lietuvos merų vardu kreipiuosi į Jus prašydamas vetuoti Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas ir padėti užtikrinti Lietuvos komunalinio ūkio stabilumą bei nedidinti gyventojų išlaidų komunalinių atliekų tvarkymui.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas                          Ričardas Malinauskas

Kategorija:   Naujienos
Atgal