• Pirmas
  • Naujienos
  • Tyrimas atskleidė bendruomeninių organizacijų situaciją Lietuvoje
11meru

Tyrimas atskleidė bendruomeninių organizacijų situaciją Lietuvoje

2012-04-19 0 751 Views

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, šalyje šiuo metu veikia daugiau kaip 1800 bendruomeninių organizacijų. Didžiausiu bendruomeninės veiklos intensyvumu išsiskiria Panevėžio ir Alytaus apskritys. Daugumoje šių apskričių savivaldybių 10 tūkst. gyventojų tenka daugiau kaip 13 bendruomeninių organizacijų. Panaši situacija ir Utenos bei Marijampolės apskrityse – čia beveik visose savivaldybėse 10 tūkst. gyventojų tenka 10 ir daugiau bendruomeninių organizacijų.

Tyrimas atskleidė, jog didžiųjų miestų savivaldybės pasižymi mažiausiu bendruomeninių organizacijų tankiu, kuris jose neviršija 4 bendruomeninių organizacijų 10 tūkst. gyventojų, o neretai net nesiekia vienos bendruomeninės organizacijos 20 tūkst. gyventojų (Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių miestų savivaldybės).

Tyrimo pristatyme akcentuotas ir svarbus savivaldybių vaidmuo sudarant palankias sąlygas bendruomenėms veikti. Buvo pažymėta, kad net 65,7 procentai bendruomeninių organizacijų savo veiklą administruoja savivaldybei priklausančiose patalpose.

Tyrimo rengėjai pateikia rekomendaciją „giliau išanalizuoti galimybes liberalizuoti didesnio spektro viešųjų socialinių paslaugų teikimą, sudaryti sąlygas dėl viešųjų lėšų konkuruoti ir bendruomeninėms organizacijoms ar kitoms vietos institucijoms“. Jų teigimu, taip dalis savivaldybių funkcijų (ne tik socialinės apsaugos, bet ir kultūros, švietimo ir pan. srityse) galėtų būti atliekamos pasitelkiant ir bendruomenines organizacijas.

Primename, jog praėjusią savaitę vienuolikos savivaldybių vadovai pasirašė sutartis su SADM dėl  Vietos bendruomenių savivaldos programos įgyvendinimo, kuriai 2012 metais skiriama 8 mln. Lt. Šios 11 savivaldybių  parengė ir patvirtino lėšų vietos bendruomenių sprendimams įgyvendinti skyrimo ir naudojimo tvarkas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal