• Pirmas
  • Naujienos
  • Maskvoje – nelengvos derybos dėl Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo abipus sienos programos ateities
logo

Maskvoje – nelengvos derybos dėl Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo abipus sienos programos ateities

2012-05-17 0 828 Views

Ši programa jau kurį laiką susiduria su esminiais sunkumais: per penkerius įgyvendinimo metus programos valdanti institucija – Lenkijos regioninės plėtros ministerija ir jos įsteigtas Varšuvoje įsikūręs programos Jungtinis techninis sekretoriatas – paskelbė tik vieną kvietimą teikti paraiškas (2010 metais). Nepaisant to, iki šiol nėra sudarytos projektų įgyvendinimo sutartys su šiame kvietime patvirtintų projektų teikėjais, kurių iš viso yra 35.

Be to, programą valdanti institucija šių metų pradžioje netikėtai atsisakė vykdyti programos Jungtinio valdymo ir priežiūros komiteto sprendimą ir paskelbti antrąjį kvietimą teikti paraiškas, vietoje to pasiūlydama iš programos biudžeto išimti apie 40 mln. eurų Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos indėlio.

Šiam pasiūlymui griežtai prieštarauja Lietuvos ir Rusijos delegacijos. Lietuvos delegacija siekia, jog būtų kuo greičiau skelbiamas antrasis programos kvietimas teikti paraiškas ir programos biudžete likusios lėšos Lietuvos, Rusijos ir Lenkijos pareiškėjus pasiektų 2013-2015 m. Tokio sprendimo poreikis akcentuotas ir Tauragės, Klaipėdos bei Marijampolės regionų plėtros tarybų pirmininkų laiškuose, kurie buvo išsiųsti visoms programos įgyvendinime dalyvaujančioms  institucijoms.

Programos jungtiniame valdymo komiteto posėdyje be Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministerijų pareigūnų Lietuvos pareiškėjų interesus atstovauja ir Tauragės regiono plėtos tarybos pirmininkas, Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas bei LSA patarėjas tarptautinių ryšių ir programų klausimais Arūnas Gražulis.

Lietuvos-Lenkijos-Rusijos Federacijos programa Lietuvoje apima Klaipėdos, Tauragės, ir Marijampolės, bei, kaip papildomas, Alytaus, Kauno, Telšių ir Šiaulių apskritis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal