• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybėms skirtas projektas REGIA pažymi pirmąją sukaktį.

Savivaldybėms skirtas projektas REGIA pažymi pirmąją sukaktį.

2013-03-14 0 1308 Views

Lygiai prieš metus savivaldybių gyventojams, vietos savivaldos institucijų tarnautojams ir verslui buvo pristatyta regionų geoinformacinės aplinkos paslauga REGIA. Pirmųjų REGIA gyvavimo metų sukakties proga projektą administruojantis Registrų centras skelbia, kad REGIA savo kasdienėje veikloje jau naudoja 23 šalies savivaldybės.

REGIA teikiamomis elektroninėmis paslaugomis pirmaisiais metais pasinaudojo apie 90 tūkst. vartotojų. Pastaruoju metu REGIA vartotojai dažniausiai domisi su žemės ir kito nekilnojamojo turto apmokestinimu susijusiomis paslaugomis. Interaktyviame REGIA žemėlapyje galima sužinoti mokestines nekilnojamojo turto vertes. REGIA taip pat yra pagrindinis informacijos šaltinis apie apleistos žemės plotus, kurie gali būti apmokestinami maksimaliu žemės mokesčio tarifu.

Savivaldybių tarnautojai interaktyviu REGIA žemėlapiu ir kitais specialiai jiems sukurtais įrankiais dažniausiai naudojasi vykdydami teritorijų planavimą, tvarkydami verslui suteikiamus leidimus ir skelbdami viešosios infrastruktūros, priešgaisrinės saugos, turizmo ir rekreacijos informaciją. REGIA savo veikloje aktyviausiai naudoja Druskininkų savivaldybės tarnautojai. Savivaldybių tarnautojai ne tik naudojasi REGIA paslaugomis, bet ir padeda sukurti bei ištobulinti naujus įrankius, kurie vėliau tampa prieinami visoms projekte dalyvaujančioms savivaldybėms.

Vietos savivaldos institucijas vienijanti Lietuvos savivaldybių asociacija ir Registrų centras pirmosios projekto veiklos sukakties išvakarėse pasirašė susitarimą dėl REGIA taikymo asociacijos veikloje. Taip pat tariamasi dėl tolimesnės REGIA plėtros: didesnės Registrų centro paslaugų pasiūlos, platesnio elektroninio parašo technologijos taikymo savivaldybių veikloje, glaudesniam gyventojų ryšiui su vietos savivaldybėmis palaikyti skirtų mobiliųjų įrenginių programėlių sukūrimo ir diegimo.

Papildoma informacija.

REGIA, kurios pagrindą sudaro interaktyvus Lietuvos savivaldybių žemėlapis su jame integruotais Registrų centro tvarkomų pagrindinių valstybės registrų duomenimis, suteikia galimybę gyventojams ir verslininkams gauti informaciją apie mokestines turto vertes, apleistas žemes, susisiekimo ir inžinerinę infrastruktūrą, visuomeninius ir kitus svarbius objektus. REGIA žemėlapyje sudarytos galimybės publikuoti bendruosius ir detaliuosius teritorijų žemėlapius bei organizuoti viešus jų aptarimus. Gyventojai ir verslininkai REGIA žemėlapyje gali būti informuojami apie savivaldybės išduotus leidimus bei licencijas, išorinės reklamos vietas ir pan.

REGIA projekte dalyvauja šios savivaldybės: Druskininkų, Neringos, Utenos rajono, Rietavo, Birštono, Vilniaus rajono, Kauno rajono, Kaišiadorių rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Jonavos rajono, Kupiškio rajono, Molėtų rajono, Varėnos rajono, Plungės, Ignalinos rajono, Anykščių rajono, Akmenės rajono, Kazlų Rūdos, Kretingos rajono, Šiaulių rajono, Prienų rajono ir Visagino.

Parengta pagal Registrų centro informaciją

Kategorija:   Naujienos
Atgal