• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos delegacija dalyvauja Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso sesijoje
2013.03.20-1

Lietuvos delegacija dalyvauja Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso sesijoje

2013-03-22 0 936 Views

Sesijoje jau aptarti ir kiti vietos bei regionų demokratijos Europoje klausimai: Kongreso surengtų vietos savivaldos rinkimų Armėnijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje išvados; ataskaitos apie vietos ir regionų demokratijos būklę Gruzijoje bei Italijoje; pranešimai apie aktyvaus pilietiškumo ir demokratijos stiprinimo priemones visoje Europoje; politinių kalinių, tarp kurių yra ir Kongreso narių, padėtis Turkijoje; korupcijos mažinimo ir prevencijos iniciatyvos. Taip pat ET VRVK plenarinės sesijos metu buvo surengti vieši debatai dėl regionalizacijos būklės Europoje, socialinės atskirties mažinimo. ET VRVK Regionų rūmų posėdyje savo patirtį informacinių technologijų srityje plėtojant vietos demokratiją pristatė Tartu miesto (Estija) mero pavaduotojas R. Tammas (R. Tamm). Kongrese itin aktyviai veikiančios, vienos didžiausių – Rusijos delegacijos iniciatyva, šioje sesijoje pranešimą apie demokratijos ir gerovės kūrimą skaitė Federacijos Tarybos (aukštųjų parlamento rūmų) pirmininkė V. Matvijenko, o priėmimą surengė pasaulinių universitetų studentų žaidynių – Universiados 2013 miestu esanti Kazanė.

Europos Taryba šiuo metu yra sudėtingoje finansinėje situacijoje. Daugelis valstybių narių, nukentėjusių nuo finansinės krizės ir ekonomikos nuosmukio pageidauja mažinti savo nario įmokas, siekiama jau nebe nulinio organizacijos biudžeto augimo, o jo faktinio mažinimo. Dėl šios priežasties, vieni aktyviausių debatų vyko ET VRVK biudžeto klausimais.

Sesijos metu taip pat buvo aptartos ir naujos Kongreso veiklos tobulinimo iniciatyvos, visų pirma – dėl po Chartijos įgyvendinimo monitoringo vizitų pateiktų rekomendacijų įgyvendinimo priežiūros mechanizmų sukūrimo, oficialiai pradėta nauja Kongreso iniciatyva – „Europos miestų ir regionų aljansas už čigonų (romų) įtrauktį”. Kongreso plenarinėje sesijoje taip pat buvo svarstomos neseniai atlikto Europos vietos savivaldos chartijos įgyvendinimo Gruzijoje monitoringo išvados. Gana kritišką Kongreso ataskaitą (pilną tekstą anglų k. galite rasti čia), komentavęs Gruzijos Regionų plėtros ir infrastruktūros viceministras T. Sergelašvilis (T. Shergelashvili) labai atsargiai atsakinėjo į gausius Kongreso narių klausimus apie naujosios šalies vyriausybės pastangas apriboti savivaldybių savarankiškumą. Jis taip pat išsisuko nuo tiesaus atsakymo į Lietuvos delegacijos vadovo G. Gegužinsko sesijos metu užduotą klausimą dėl to, kaip Gruzijos valdžia ketina laikytis Europos vietos savivaldos chartijos 5 straipsnio nuostatų dėl privalomų vyriausybės konsultacijų su vietos savivalda priimant sprendimus dėl savivaldybių ribų keitimo.

Kongreso plenarinėje sesijoje dalyvaujančią Lietuvos vietos savivaldos delegaciją sudaro Pasvalio r. savivaldybės meras G. Gegužinskas (delegacijos vadovas), Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė, Visagino savivaldybės merė D. Štraupaitė, Akmenės r. savivaldybės meras V. Mitrofanovas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal