• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybių atstovų susitikimuose aptartos valstybinio reguliavimo prieštaros

Savivaldybių atstovų susitikimuose aptartos valstybinio reguliavimo prieštaros

2013-09-20 0 948 Views

Aplinkos ministerijos parengti Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai ir papildymai, aptarti praėjusį penktadienį Klaipėdoje vykusiame pirmajame Lietuvos didžiųjų miestų merų forume, sulaukė ir LSA valdybos kritikos.

Šiuo metu politiniu lygiu nagrinėjamuose projektuose numatoma suteikti Aplinkos ministerijai įgaliojimus deleguoti kandidatus į komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratorių kolegialius valdymo organus, nustatyti savivaldybėms finansines sankcijas už Valstybiniame atliekų tvarkymo plane joms nustatytų užduočių nevykdymą ir t. t.

Anot V. Grubliausko, LSA valdybai, kaip ir Didžiųjų miestų forumo dalyviams, kilo abejonių dėl šių bei kitų siūlomų priemonių tikslingumo. Nuspręsta sudaryti darbo grupę, atstovaujančią skirtingo dydžio Lietuvos savivaldybėms, kuri išsakys LSA poziciją, narių pageidavimus ir siekius aplinkos ministrui. Savivaldą atstovauja LSA prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas, Utenos raj. meras Alvydas Katinas, bei Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis.

Posėdyje diskutuoti ir Sveikatos apsaugos ministerijos pateikti derinti Vietos savivaldos įstatymo bei Sveikatos sistemos įstatymo pakeitimų projektai. Juose siūloma sudaryti sąlygas ministerijai perimti iš savivaldybių antrinės ir tretinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo funkcijas.

LSA valdybos nuomone, šie siūlymai nėra pagrįstai argumentuoti, tačiau gana aiškiai išreiškia siekį centralizuoti sveikatos sistemą, ribojant savivaldybių teises dalyvauti priimant sprendimus dėl sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo savo teritorijoje.

„Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijos, regis, žengia panašiu keliu – stengiasi sutelkti administravimą savo rankose, o kitus klausimus palieka antrame plane, nors jie yra vienodai svarbūs. Manau, gyventojams ne tiek svarbu pavaldumas – svarbiausias yra subalansuotas, darnus įstaigų darbas, – sakė Klaipėdos miesto meras. – Todėl būtų puiku, jeigu visos grandys galėtų susitelkti į jį, ir labai smagu, kad šalies savivaldybių, kurios suvokia ir įgyvendina savo atsakomybę už prisiimtus įsipareigojimus, atstovų nuomonė šiuo klausimu sutampa.“

Parengta pagal Klaipėdos miesto savivaldybės

administracijos informaciją

                  

Kategorija:   Naujienos
Atgal