Pasaulinės parodos „EXPO 2015″ aktualijos

2013-09-30 0 1064 Views

Planuojama, kad per šešis mėnesius ją aplankys apie 30 milijonų žmonių. Mūsų šalis šioje pasaulinėje parodoje numato pristatyti labai kokybiškus ir paklausius tarptautinėje rinkoje maisto gaminius, modernias maisto perdirbimo pramonės technologijas, išvystytą žemės ūkį, mokslo laimėjimus ir turtingas kultūros tradicijas.

Parodos- ne šių dienų išradimas. Savotišku atskaitos tašku galima laikyti nuo seno nuolat miestuose vykusias muges, kuriose buvo keičiamasi prekėmis ir idėjomis, demonstruojami ir lyginami įvairūs įgūdžiai.

Dabartinės Expo parodos žinomumu pasaulyje prilyginamos Olimpinėms žaidynėms, svarba nusileidžiančios tik vasaros olimpiadoms ir Pasaulio futbolo čempionatui. Teisę organizuoti parodą šalis turi gauti iš Tarptautinio parodų biuro (Bureau International des Expositions – BIE), kuriam šiuo metu priklauso 157 valstybės. Anksčiau parodos vykdavo nereguliariai, tad buvo nuspręsta, jog kas penkerius metus bus organizuojama pasaulinė pusmetį trunkanti paroda, o tarp dviejų pasaulinių parodų galės vykti viena mažesnė, tris mėnesius trunkanti paroda. Pasaulinėje parodoje šalys dalyvės gali statyti savos architektūros paviljonus, mažesnėse parodose joms suteikiamas plotas parodos organizatorių pastatytuose paviljonuose. Trumpesnės parodos ribojamos ir teritorija: jos neturi užimti daugiau kaip 25 ha, o šešis mėnesius trunkančios parodos tokių apribojimų neturi

Valstybės sau kelia įvairius dalyvavimo Expo parodose tikslus: mažesnės ar mažiau išsivysčiusios siekia pristatyti save, pritraukti užsienio investicijų, turistų, didžiosios – pristatyti savo pasiekimus, technologijas, kultūrą. Šiose parodose kiekviena valstybė švenčia savo nacionalinę dieną, kurios metu šalies ekspoziciją aplanko aukščiausi šalies vadovai, atvykstantys kartu su verslo delegacijomis.

2012 metais Lietuva oficialiai dešimtąjį kartą dalyvavo pasaulinėje parodoje, kuri vyko Yeosu mieste, Pietų Korėjoje. Parodos pagrindinė tema buvo- „Gyvieji vandenynai ir pakrantės”. Lietuva pasauliui prisistatė kaip gintaro kraštas. Pagrindinė šalies ekspozicijos idėja- pažvelgti į pasaulį iš didelio gintaro vidaus.

Lietuvos paviljonas „EXPO 2012″ įvertintas sidabro medaliu už kūrybišką parodos temos „Gyvieji vandenynai ir pakrantės” įgyvendinimą. Apdovanojimą skyrė Tarptautinio parodų biuro (BIE) sudaryta nepriklausomų aštuonių ekspertų komisija.

Aplinkos ministerija jau sudarė ir patvirtino Lietuvos pasirengimo dalyvauti pasaulinėje parodoje koordinavimo komisiją, į kurią ne pirmi metai kviečiama ir LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Kategorija:   Naujienos
Atgal