• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongreso plenarinėje sesijoje – siūlymai dėl reformų
2013.10.28-1-600

Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongreso plenarinėje sesijoje – siūlymai dėl reformų

2013-11-04 0 801 Views

Rengiantis ET VRVK plenarinei sesijai Lietuva pirmą kartą organizavo tradicinį Šiaurės ir Baltijos šalių delegacijų posėdį. Šiame pasitarime, kuriam pirmininkavo Lietuvos ambasadorius prie Europos Tarybos Gediminas Šerkšnys bei Lietuvos delegacijos ET VRVK vadovas Pasvalio r. savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, buvo ne tik aptartos bendros mūsų regiono savivaldos pozicijos, tačiau ir iškelta keletas originalių pasiūlymų. Vienas įdomiausių siūlymų, kuriam pritarė visi dalyviai, yra susijęs su sudėtinga Lietuvos ir kai kurių kitų valstybių, kuriose yra silpnas arba visai nėra regioninio valdžios lygmens, padėtimi. Šiuo metu Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongresas yra suspendavęs tokių šalių balso teisę ET VRVK Regionų rūmuose. Savo ruožtu, sprendžiant šią dilemą, buvo pateiktas pasiūlymas ne įrodinėti, kad Lietuvoje ir panašiose šalyse esantis regioninės valdžios lygmuo gali būti pripažįstamas atitinkančiu europinius reikalavimus, o reformuoti visą ET VRVK, atsisakant institucijos padalijimo į Vietos valdžios ir Regionų rūmus bei sukuriant vienų rūmų instituciją, pagal analogiją su Europos Sąjungos Regionų komitetu. 2013.10.28-2-600

Be šių klausimų, ET VRVK 25-oji plenarinė sesija, pažymėjusi Armėnijos pirmininkavimo Europos Tarybai pabaigą, pagrindinį dėmesį skyrė ekonomikos krizės poveikiui vietos ir regionų demokratijai, aptarė Europos vietos savivaldos chartijos įgyvendinimą Airijoje, Albanijoje, Danijoje, Vengrijoje, Ukrainoje, rinkimų Jerevane bei buvosimoje Jugoslavijos respublikoje Makedonijoje rezultatus, diskutavo dėl Chartijos įgyvendinimo monitoringo taisyklių pakeitimų.

ET VRVK Biuras taip pat priėmė deklaraciją dėl tragedijos Lampedūzoje, kuomet nuskendo nelegalius migrantus gabenęs laivas. Kongresas taip pat įteikė jau ketvirtuosius kampanijos „Dosta” apdovanojimus, skiriamus savivaldybėms ir regionams, sėkmingiausiai sprendžiantiems čigonų integracijos klausimus.

Sesijos metu didelis dėmesys buvo skirtas ir bendradarbiavimo abipus sienos aktualijoms Europoje, regionų vaidmens didinimui, migrantų integracijos klausimams.

Visų plenarinės sesijos debatų medžiagą galite  rasti Europos Tarybos youtube kanale.

Plenarinėje sesijoje be delegacijos vadovo dalyvavo taip pat ir kiti delegacijos nariai – Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Akmenės r. savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė bei LSA direktorė Roma Žakaitienė.

2013.10.28-3-600Tradicinio susitikimo su Strasbūre dirbančiais Lietuvos diplomatais metu delegacijos nariai nuoširdžiai padėkojo kadenciją baigiančiam LR ambasadoriui prie Europos Tarybos Gediminui Šerkšniui, daug ir nuoširdžiai prisidėjusiam gerinant mūsų šalies vietos savivaldos interesų atstovavimą europiniu lygmeniu.

Kategorija:   Naujienos
Atgal