Prasidėjo socialinė akcija „Saugau gamtą ir save”

2013-11-06 0 728 Views

 

„Situacija šalyje dėl atliekų rūšiavimo gerėja – vis daugiau žmonių supranta atliekų tvarkymo būtinybę bei sąmoningai prie to prisideda. Vis dėlto, visuomenėje dar yra nemažai ir tokių gyventojų, kurie nenori gyventi pagal bendrai priimtas normas, dažnai lieka nenubausti, o besimėtančios aplink mus atliekos tikrai akies nedžiugina, – sako Aplinkos viceministras Almantas Petkus. – Tad tokios akcijos ne tik kad laibai reikalingos ir savalaikės, tačiau kartu yra ir puiki motyvacija tiems žmonėms, kurie iš tikrųjų tvarkosi, neteršia aplinkos ir žino, jog šiukšlintojas vis dėlto gali būti nubaustas”.

Socialinės akcijos metu, visi, norintys gyventi sveikoje ir saugioje aplinkoje, kviečiami taip pat dalintis išsamia informacija bei vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuoti nelegalūs sąvartynai, ypač esantys nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, gamtos rezervatuose ar kitose saugomose teritorijose. Kiekvieną savaitę bus renkamas „gėdingiausias” šiukšlintojas, o mėnesio pabaigoje – ir „gėdingiausia” prišiukšlinta teritorija. Akcijai pasibaigus, aktyviausiems ar didžiausius šiukšlinimo atvejus padėjusiems nustatyti piliečiams aplinkos ministras Valentinas Mazuronis įteiks specialias padėkas, o baigiamojo renginio metu jie taip pat turės progą su ministru padiskutuoti apie aplinkosaugą, kylančias problemas bei galimus jų sprendimo būdus.

Akcijos partneriai savomis lėšomis finansuos 10-ies nelegalių sąvartynų sutvarkymą kiekvienoje apskrityje. Bendradarbiaujant su savivaldybėmis taip pat bus siekiama sutvarkyti ir visus kitus, aktyvių piliečių nurodytus nelegalius šiukšlynus.

Surinkta išsami skaitytojų atsiųsta informacija apie piktavalius šiukšlintojus ne tik bus skelbiama viešai, tačiau ir perduota Aplinkos apsaugos agentūrai. Nustačius pažeidėjus, jiems bus skiriamos baudos. Tam, kad regioniniams aplinkos apsaugos departamentams būtų lengviau nustatyti pažeidėjus, siunčiamoje informacijoje būtina pateikti kuo daugiau detalių: įvardinti objektą, pažeidimą, tikslią jo vietą arba koordinates, taip pat, esant galimybei, identifikuoti ir patį pažeidėją.

Akcija vyks iki gruodžio 25 d.

Kategorija:   Naujienos
Atgal