• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA Žemės valdymo ir kaimo reikalų komiteto posėdis: žemės įsigijimo peripetijos
2014.03.05-3

LSA Žemės valdymo ir kaimo reikalų komiteto posėdis: žemės įsigijimo peripetijos

2014-03-19 0 773 Views

Pasak Savivaldybių asociacijos patarėjo žemės ūkio, kaimo ir teritorijų plėtros klausimais Gedimino Vaičionio, Registrų centro duomenimis 2012 ir 2013 metais šalyje buvo įregistruota virš 30 ir 40 tūkst. žemės ūkio paskirties sklypų, kurių dydis virš 1 ha sandorių. Akivaizdu, jog vidutiniškai savivaldybėse per metus sudaroma nuo 400 iki 1500 tokių sandorių. Tai atspindi komisijų galimų darbų apimtis.

Prienų r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Donato Šimukonio nuomone, tokia komisija jų savivaldybėje turėtų organizuoti posėdžius bent kartą per savaitę.

2014.03.05-4     2014.03.05-1     2014.03.05-2

Nepaisant to, Įstatymo projekte yra ir dar viena nauja savivaldybių funkcija – nustatoma pareiga 10 metų po žemės pirkimo sandorio sudarymo kontroliuoti žemės ūkio produktų gamybą pagal Žemės ūkio ministerijos parengtą metodiką. Savivaldybės neturi jokių (techninių, finansinių, žmogiškųjų išteklių) galimybių atlikti tokio pobūdžio patikras, kurių skaičius per dešimt metų išaugtų dešimteriopai. Taip pat nėra įvertintos finansinės sąnaudos šiai funkcijai (nesvarbu kuris subjektas – ar savivaldybės, ar NŽT, ar Žemės fondas – ją beatliktų) užtikrinti, nėra įvertintas tokių administracinių darbų ekonominis pagrįstumas.

Intensyviose diskusijose savivaldybių atstovai abejojo dėl komisijų išduodančių leidimus pirkti žemę tikslingumo, teiravosi dėl tokių komisijų veiklos finansavimo šaltinio, bei turėjo rimtų dvejonių kaip apskritai bus teikiami duomenys savivaldybėms.

A. Petkevičius informavo, kad svarstant savivaldybės administracijos direktoriaus sudarytos komisijos darbo finansavimą, siūloma įvesti rinkliavą, kuri padengs tokios komisijos darbų sąnaudas. Žemės ūkio ministerijos atstovas informavo, kad Žemės ūkio ministerija iki kovo 10 d. pateiks įstatymų projektus Vyriausybei išvadoms. Taip pat A. Petkevičius informavo, kad priėmus įstatymą bus parengta tvarka, pagal kurią įsipareigojęs gaminti žemės ūkio produkciją žemės sklypo pirkėjas teiks informaciją. Manoma, kad tai bus buhalterinės apskaitos informacijos dalis apie pinigine išraiška išreikštą produkcijos gamybą ūkyje ir perskaičiuota į vidutiniškai iš 1 ha gaunamus gamybos produkcijos kiekius (Lt/ha).

Po ilgų diskusijų komitetas nutarė, jog atsiradus papildomoms minėtų Įstatymų projektų derinimo procedūroms, ar Seimo nariams teikiant naujus siūlymus šių Įstatymų projektams, LSA pakartotinai teiks pastabas Vyriausybei ir Seimui dėl naujų funkcijų savivaldybėms finansavimo klausimo išsprendimo.

Kategorija:   Naujienos
Atgal