• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso darbotvarkę nustelbė Ukrainos tema
delegacija- strasbūras2014.03.27-600

Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso darbotvarkę nustelbė Ukrainos tema

2014-03-31 0 953 Views

Ukrainos tematika, nors iš anksto ir neplanuota, dominavo ir visų trijų statutinių komitetų – Einamųjų reikalų, Monitoringo bei Valdymo faktinėse darbotvarkėse. Ši tema buvo pagrindinis Kongreso narių debatų su Europos Tarybos Parlamentinės asamblėjos pirmininke Ane Brasior (Anne Brasseur) leitmotyvas.

Lietuvos delegacijos nariai aktyviai įsijungė į diskusijas dėl įvykių Ukrainoje vertinimo, palaikydami šios šalies atstovų argumentus. Reaguodamas į Rusijos pusės kaltinimus audringą kalbą socialistų politinės frakcijos posėdyje pasakė Akmenės r. savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas, Europos liaudies partijos frakcijos, kuriai pirmininkauja Rusijos atstovai, posėdyje griežtai pasisakė Pasvalio r. savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, Liberalų ir demokratų grupės posėdyje ukrainiečių argumentus parėmė Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė.

26-ojoje ET VRVK plenarinėje sesijoje, pažymėjusioje Austrijos pirmininkavimo Europos Tarybai pradžią, taip pat buvo svarstomi klausimai, susiję su jaunimo įtraukimu į politiką vietos ir regionų lygmeniu, gerosiomis žmogaus teisių užtikrinimo patirtimis (pastaruoju klausimu pasisakė ir Europos Tarybos Žmogaus teisų komisaras Latvijos atstovas Nilsas Mužniekas), ET VRVK atlikto Europos vietos savivaldos chartijos įgyvendinimo Armėnijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose ir Švedijoje ataskaitos, vietos demokratijos Bosnijoje ir Hercogovinoje pažangos ataskaita, romų padėties skirtingose Europos šalyse klausimai, vyriausybės konsultacijų su vietos ir regionų vadžiomis konsultacijų organizavimo geroji praktika. Vienas įdomesnių diskusijų klausimų buvo gana didelė parama siūlymui suteikti balso teisę vietos ir regionų valdžių rinkimuose jaunimui nuo 16 m., taip užtikrinant platesnį jaunų žmonių įsitraukimą į politinį gyvenimą.

Kongresą 20 metų sukakties progą sveikino Regionų komiteto pirmininkas Ramonas Luisas Valkarselis Siso (Ramón Luis Valcárcel Siso), Europos savivaldybių ir regionų tarybos pirmininkė Annemarie Jorritsma-Lebink (Annemarie Jorritsma-Lebbink) bei Europos regionų asamblėjos pirmininkas Hande Ozan Bozaltis (Hande Özsan Bozatli).

Kategorija:   Naujienos
Atgal