• Pirmas
  • Naujienos
  • Bronis Ropė: „Savivalda neturi būti prašytojos vaidmenyje”
LSA prezidiumas 2014 06 16

Bronis Ropė: „Savivalda neturi būti prašytojos vaidmenyje”

2014-06-30 0 934 Views

Buvęs Ignalinos meras atkreipė dėmesį, kad savivaldybių finansai dabar yra 2009–2010 metų lygio, o valstybė jau gyvena tarsi krizė būtų pasibaigusi: „Atsižvelgiant į tai, kad savivaldybių biudžetinės įstaigos turi didelius įsiskolinimus, kurie toliau didėja, o valstybinės biudžetinės įstaigos gyvena beveik be įsiskolinimų, manau, kad reikia kuo greičiau pakeisti Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymą, kuris daug metų svarstomas ir dabar dar teikiamas. Kylant ekonomikai savivaldybėms neturi būti mažinamas finansavimas.”

B. Ropės požiūriu, kadangi savivaldybių išlaidos didėja, joms turi būti paliekama pastovi gyventojų pajamų mokesčio dalis: „Jeigu savivaldybėms pridedama darbų, reikia pridėti ir pinigų. Savivalda neturi būti prašytojos vaidmenyje. Tai valstybės savarankiško gyvenimo dalis – ir savivaldybių funkcijos gali būti aprūpintos savarankiškais finansiniais ištekliais.”

Politiko nuomone, savarankiški finansai leistų įvertinti, kuri savivaldybė dirba geriau, kuri blogiau. „Kai savivalda turės galimybę savarankiškai disponuoti paskirtais pinigais, bus aišku, kas kaip dirba. Jeigu susitaupys – dirbs kažkokius kitus darbus, jeigu blogai tvarkys ūkį – bus didelės komunalinių paslaugų kainos. Tada bendruomenė galės rodyti pirštu į kaimynus – tvarkykitės kaip kaimynai, ir mes gyvensime be skolų.”

Nepamirš Lietuvos

Europos Parlamente B. Ropė ketina dirbti Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete. Jo nuomone, tai bus bene pirmas kartas, kai Lietuva turės stiprų balsą mūsų šaliai itin aktualiame komitete. Politikas prisijungė prie Europos parlamento Žaliųjų frakcijos – Europos laisvojo aljanso grupės.

„Manau, pavyks dalį laiko skirti Europos ir ypač Lietuvos regionų reikalams. Šioje srityje pakankamai daug dirbau kaip savivaldybės vadovas, kaip Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pavaduotojas, kaip Lietuvos deleguotas narys Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongrese. Tad šioje srityje stengsiuos panaudoti tiek savo patirtį, tiek žinias”,- užtikrintai kalbėjo B. Ropė.

„Savivaldybių žinios”
2014-06-30

Kategorija:   Naujienos
Atgal