• Pirmas
  • Naujienos
  • Savarankiškesnės savivaldybės atvers daugiau galimybių verslumui ir investicijoms
forumas1 600

Savarankiškesnės savivaldybės atvers daugiau galimybių verslumui ir investicijoms

2015-01-23 0 939 Views

Pranešimą „Verslas ir savivalda“ jo vardu sausio 23 dieną Vilniuje vykusiame Verslo ir miestų forume, kurį rengė Lietuvos verslo konfederacija, perskaitė LSA direktorė Roma Žakaitienė.

LSA prezidento teigimu, savivaldybėms verslo reikia, ir kiekviena pagal savo galimybes stengiasi daryti viską, kad sukurtų palankias sąlygas rastis naujoms verslo įmonėms bei pritrauktų kuo daugiau investicijų.

Verslininkų bei savivaldybininkų diskusijose dažnai iškyla mokestinių lengvatų klausimas, kaip viena iš sąlygų investicijoms atsirasti. Verslininkai dažnai siekia nekilnojamojo turto, žemės ar valstybines žemės nuomos mokesčių, kuriuos turi teisę koreguoti savivaldybių tarybos, sumažinimo. Didžioji dalis Lietuvos savivaldybių tai daro, puikiai suprasdamos, kad sukūrusios palankesnes sąlygas verslo atėjimui jos atvers daugiau galimybių savo gyventojams.

„Kitas klausimas – ar mokesčiai mažėja tiek, kiek tikisi verslininkai? Galbūt ne, tačiau čia turiu priminti gerokai nustekentus savivaldybių biudžetus, didžiules skolas ir pareigą savo gyventojams kuo greičiau tas skolas grąžinti ir subalansuoti biudžetus bent iki prieškrizinio lygio. Be to, savivaldybės nėra tik administracijos, tai – bendruomenės, kurios turi savo viešuosius poreikius – plėtoti infrastruktūrą, tiesti kelius, statyti darželius, apšviesti gatves ir taip toliau,“ – taigia R.Malinauskas.

LSA prezidentas taip pat užsiminė apie verslo ir savivaldybių supriešinimą – sumažindamos verslui mokesčius ir nesurinkus planuotų pajamų savivaldybės yra savotiškai baudžiamos, Finansų ministerija joms atskaičiuoja mokesčių lengvatas ir nekompensuoja jų.

Priminęs, jog nuo 2008 metų savivaldybių savarankiškos pajamos sumažėjo net 25 procentais, R.Malinauskas pabrėžė, jog tik savarankiškesnės savivaldybės gaus daugiau savarankiškų pajamų ir taip galės skatinti regiono ekonominę plėtrą, bendruomenių verslumą, pritraukti investicijas bei kurti darbo vietas.

forumas2 600

Kategorija:   Naujienos
Atgal