• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės ieško būdų glaudžiau bendradarbiauti su verslu
fez Klaipeda Lt

Savivaldybės ieško būdų glaudžiau bendradarbiauti su verslu

2015-01-29 0 926 Views

Šia tema sausio 29 dieną, ketvirtadienį, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) direktorė Roma Žakaitienė diskutavo su verslo atstovais – Vilniaus Verslo vadovų klubo nariais, kurių kvietimu pristatė savivaldybių bendradarbiavimo su verslu tendencijas.

„Atėjęs į savivaldybę verslas ne tik kuria darbo vietas gyventojams bei suteikia teigiamų injekcijų infrastruktūrai. Glaudus savivaldybių ir verslininkų bendradarbiavimas skatina ir bendruomenių verslumą, taip pat – užtikrina tvarią miesto ar regiono plėtrą,“ – teigė LSA direktorė.

Ji taip pat akcentavo, jog neretai savivaldybės yra nemotyvuojamos kurti lengvatų verslui, nes tai daryti joms yra sudėtinga dėl įstatymais nustatytų biudžeto sandaros ar lėšų skirstymo metodikos ypatumų bei nepakankamų savarankiškų galių.

Vis dėl to R.Žakaitienė pareikė ne vieną gerąjį savivaldybių bei verslo bendradarbiavimo pavyzdį. Tai – ir Klaipėdos Laisvoji ekonominė zona, kurią kuriant savivaldybės vadovai kartu su verslininkais teikė plėtros projektus, kalbėjosi su investuotojais, ir Druskininkų kurortas, į kurį pastaruosius 14 metų bendradarbiaujant su verslu buvo investuota daugiau kaip 290 mlrd. eurų.

Savivaldybių pasiryžimo pagal galimybes palengvinti verslui teisines ir ekonomines sąlygas pavyzdys yra ir Kauno rajono savivaldybė, priėmusi verslui palankų sprendimą: naujos įmonės, kuriose dirba daugiau kaip pusė savivaldybės teritorijoje gyvenamąją vietą deklaravusių darbuotojų, tris metus atleidžiamos nuo žemės, žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių.

Verslo atstovai domėjosi, kokią įtaką palankiam investiciniam klimatui savivaldybėje gali turėti pirmą kartą rengiami tiesioginiai mero rinkimai. Diskutuota, ar pakankamai išplėstos tiesiogiai renkamo mero funkcijos, koks bus jo santykis su savivaldybės taryba, kiek lemia žmogiškasis faktorius.

Kategorija:   Naujienos
Atgal