• Pirmas
  • Naujienos
  • R.Žakaitienė: Lyčių lygybės principas turi būti įgyvendinamas nuosekliai
Lyciu lygybe

R.Žakaitienė: Lyčių lygybės principas turi būti įgyvendinamas nuosekliai

2015-02-18 0 1083 Views

 

Tai LSA direktorė Roma Žakaitienė teigė vasario 18 dieną, trečiadienį, Europos lyčių lygybės institute Vilniuje vykusioje konferencijoje „50/50″ – Už lyčių balansą savivaldoje”. Pasak renginio organizatorių, juo siekiama didinti visuomenės sąmoningumą balsuoti už moteris Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimuose ir užtikrinti lygiavertį moterų ir vyrų atstovavimą.

„Lygių galimybių principas turėtų būti įtvirtintas skirtingose savivaldos srityse – savivaldybių nevyriausybinių organizacijų tarybų veikloje, įvairiuose su Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijomis vykdomuose projektuose, atidarant dienos centrus, teikiant socialines paslaugas, pritaikant viešąjį transportą, kuriant darželius ar „atokvėpio” centrus tėvams,” – teigė R.Žakaitienė.

Pasak jos, šis klausimas turi būti sprendžiamas kompleksiškai ir atsispindėti tiek politinės valios, tiek finansinėje išraiškoje. Savivaldybėms taip pat trūksta tyrimų bei statistikos, kuriose srityse vyrų ir moterų įtrauktį gerinti reikėtų labiausiai.

LSA direktorė pabrėžė, jog, kalbant apie moterų politikių skaičių, jis proporcingas rinkėjų sąmoningumui. „Moterų politikių turime tiek, kiek patys jų išrenkame. Turime puikią progą lyčių lygybės principą pradėti įgyvendinti kiekvienas nuo savęs”, teigė R.Žakaitienė.

Šiuo metu Lietuvoje dirba 6 merės, 13 (iš 73) mero pavaduotojų bei 12 savivaldybės administracijos direktorių moterų. Į savivaldybių tarybas 2011 metais buvo išrinkta 22 procentai moterų.

Konferencijoje taip pat buvo pristatytas projektas „Lyčių lygybė – pelninga investicija”, kurio metu apie 40-yje savivaldybių buvo organizuojami renginiai bei mokymai moterų ir vyrų teisių ir lygių galimybių užtikrinimo darbo rinkoje temomis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal