• Pirmas
  • Naujienos
  • Civilinio kodekso pakeitimais siekiama griežtinti vaiko globą tam skirtose institucijose

Civilinio kodekso pakeitimais siekiama griežtinti vaiko globą tam skirtose institucijose

2015-03-05 0 836 Views

Pakeitimai numato, jog vaikai iki 3 metų būtų nukreipiami į kūdikių namus tik išimtinais atvejais, ir ši globa truktų ne ilgiau kaip 3 mėnesius, išskyrus atvejus, kai Vyriausybės įgaliota institucija leidžia vaiko globą tęsti ilgiau dėl vaikui būtinų specializuotų paslaugų bei kitų objektyvių priežasčių. Taip pat ketinama įgyvendinti nuostatą, kad vaiko laikinoji globa (rūpyba) truktų ne ilgiau kaip dvylika mėnesių.

Šios Civilinio kodekso pataisos kovo 4 dieną svarstytos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Savivaldybių manymu, vaikų globai reikia ieškoti naujų ir veiksmingų priemonių. Tačiau savivaldybių vaiko teisių apsaugos specialistai pabrėžia, kad būtina atsižvelgti ir į praktinius šių pataisų įgyvendinimo aspektus bei stiprinti tiesioginę pagalbą šeimai vietos savivaldos ir bendruomenės lygmenyje. Pasak jų, praktikoje vaikai atiduodami į kūdikių ar vaikų globos namus tik todėl, kad nėra kitų alternatyvų – trūksta parengtų globėjų, galinčių paimti vaiką, sudėtingos įvaikinimo procedūros.

Šeimynų taip pat kuriasi mažai. Todėl, norint įgyvendinti minėtą nuostatą, būtina skatinti globėjus, efektyviau organizuoti jų parengimą, supaprastinti įvaikinimo procedūrą, sukurti palankesnes sąlygas kurtis šeimynoms.

Kategorija:   Naujienos
Atgal