• Pirmas
  • Naujienos
  • Išrinkta, kurioje savivaldybėje atviriausiai atsiskaitoma gyventojams už ES investicijas

Išrinkta, kurioje savivaldybėje atviriausiai atsiskaitoma gyventojams už ES investicijas

2015-05-13 0 895 Views

Iš viso paviešinta, kur nukeliavo beveik 550 mln. eurų ES investicijų.

Pirmą kartą organizuotame konkurse dalyvavo savivaldybių administracijos, įmonės, įstaigos bei projektai, prisijungę prie iniciatyvos „Jonvabaliai“ ir išsamiau papasakoję gyventojams apie projektus, įgyvendintus investuojant ES lėšas.

Įvertinus projektus paaiškėjo, jog atviriausiai gyventojams atsiskaitoma Neringos savivaldybėje. Tinklalapyje www.jonvabaliai.lt galima rasti išsamios informacijos net apie 80 proc. šios savivaldybės teritorijoje per pastaruosius penkerius metus įgyvendintų projektų.

„Ši iniciatyva ir konkursas – puiki galimybė projektų vykdytojams parodyti gyventojams, kas ir kaip buvo padaryta su ES investicijomis visiškai kitame atvirumo lygmenyje. ES investicijos neatsiranda iš kažkur, tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigai. Kuo daugiau bus paprasta ir aiškia kalba pasakojama, kur šios lėšos nukeliauja, ir kuo lengviau ši informacija bus prieinama, tuo gyventojai aktyviau įsitrauks ir bendromis pastangomis skaidrumas didės“, – teigia LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Vienas iš skaidrumo iniciatyvos steigėjų asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ analitikas Arminas Varanauskas teigia, jog per dvi konkurso savaites prie iniciatyvos prisijungė 201 naujas projektas, o skaičiuojant rezultatus buvo vertinami ne tik nauji, bet ir anksčiau užsiregistravę projektai. Iš viso gegužės 8 dieną buvo skaičiuoti 441 projekto rezultatai.

Atviriau gyventojams atsiskaitoma ir Pasvalio savivaldybėje – pateikta informacijos apie daugiau kaip 36 proc. šios savivaldybės teritorijoje įgyvendinamų projektų. Trečiąją vietą užėmė Radviliškio savivaldybėje dirbantys projektų vykdytojai – išsamesnės informacijos galima rasti apie trečdalį šioje savivaldybėje įgyvendintų projektų. Nedaug atsilieka ir Anykščiai, kur projektų vykdytojai atviriau atsiskaitė papasakodami apie ketvirtadalį šios savivaldybės teritorijoje įgyvendintų projektų.

Labai geri rezultatai pasiekti ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Pateikiamos informacijos kokybe ypač išsiskiria Klaipėdos ir Kauno miestai – jų koeficientas, rodantis, kiek jonvabalių tenka vienam prisijungusiam projektui, buvo vienas didžiausių.

Iniciatyvos „Jonvabaliai“ steigėjai – asociacija „Investors’ Forum“, asociacija „Žinių ekonomikos forumas“, Kauno technologijos universitetas, Lietuvos atsakingo verslo asociacija (LAVA), Lietuvos pramonininkų konfederacija, Finansų ministerija, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija ir „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Kategorija:   Naujienos
Atgal