Vyriausybė nepritarė tiesioginiams seniūnų rinkimams

2015-08-12 0 931 Views

Pataisomis siūloma seniūnus tiesiogiai rinkti ketveriems metams. Pasak iniciatorių, tai užtikrintų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.

Vidaus reikalų ministerijos rengtoje Vyriausybės išvadoje pabrėžiama, kad seniūnas nėra savivaldybės viešojo administravimo subjektas, per kurį įgyvendinama savivaldos teisė. Išvadoje teigiama, jog „esminės seniūnijų ir seniūnų funkcijos – organizuoti tinkamą viešųjų paslaugų teikimą gyvenamosios vietovės bendruomenei, o ne atstovauti bendruomenės interesams formuojant savarankišką politiką“.

Be to, teigiama, kad savarankiškų biudžetų įteisinimas lemtų dviejų pakopų savivaldos modelio kūrimą, kuris nepasiteisino ir buvo panaikintas 1995 metais.

Lietuvos savivaldybių asociacijos nuomone, siekti didesnio seniūnijų veiklos efektyvumo galima ir kitomis priemonėmis. Be to, iš pateikto projekto neaiškus tiesiogiai išrinkto seniūno santykis su savivaldybės taryba, savivaldybės vykdomosiomis institucijomis, kontrolės ir atskaitomybės mechanizmas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal