• Pirmas
  • Naujienos
  • Pilotinės savivaldybės toliau rengiasi kvartalų renovacijai
BETA 600

Pilotinės savivaldybės toliau rengiasi kvartalų renovacijai

2015-09-25 0 1002 Views

Rugsėjo 24-25 dienomis Vilniuje vyko demonstracinio kvartalų renovacijos projekto ekspertų susitikimas. Projekto tikslas yra pilotinėse Šiaulių, Utenos ir Birštono savivaldybėse parengti atrinktų kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Projektas apims ne tik pavienių daugiabučių ar viešųjų pastatų, bet ir viso kvartalo aplinkos, inžinerinių tinklų, infrastruktūros atnaujinimą.

Susitikime, kuriame dalyvavo ir energetikos ekspertai iš Vokietijos, pilotinės savivaldybės pristatė savo atliktus kvartalo energijos suvartojimo ir taupymo skaičiavimus bei numatomas įdiegti priemones. Savivaldybių atstovai taip pat palygino skirtingų priemonių diegimo alternatyvas, apskaičiavo preliminarų projekto ekonominį atsiperkamumą, investicijų poreikį ir išanalizavo galimus lėšų šaltinius.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovai pristatė savo sukurtą kvartalų renovacijos projektų ekonominio vertinimo sistemą, kuria rėmėsi ir minėtos savivaldybės. Pagal šią sistemą įgyvendinant kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektus rekomenduojama, kad investicijos į žaliąsias teritorijas sudarytų ne daugiau kaip 10 procentų viso projekto sumos.

Dar šiais metais projekto dalyviai išanalizuos galimus finansavimo šaltinius kvartalų renovacijai įgyvendinti.

Pagal bandomojo projekto modelį rengiama Nacionalinę kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa, kurioje dalyvaus visos Lietuvos savivaldybės. Tikimasi, kad kartu su Vokietijos ekspertais parengti ir įgyvendinti pirmieji pilotiniai kompleksinės kvartalų renovacijos projektai galės būti naudingu pavyzdžiu.

Susitikime Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijų bei Viešųjų investicijų plėtros agentūros atstovai taip pat diskutavo apie ES lėšas, skirtas integruotai teritorijų plėtrai. Buvo pristatyta viešųjų pastatų renovacijos programa ir jos finansinis modelis, gatvių apšvietimo renovacijos projektų įgyvendinimo schema, aptartas Integruotų teritorijų vystymo programų įgyvendinimas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal