• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA direktorė ir sveikatos apsaugos ministras aptarė skubius visuomenės sveikatos priežiūros klausimus

LSA direktorė ir sveikatos apsaugos ministras aptarė skubius visuomenės sveikatos priežiūros klausimus

2016-05-27 0 978 Views

Gegužės 27 dieną, penktadienį, susitikime su ministru, kuriame dalyvavo ir Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė Danguolė Avižiuvienė, akcentuota, kad visuomenės sveikatos priežiūrai mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose nuo 2014 metų tapus valstybės deleguota funkcija, ją vykdyti reikalingas atitinkamas finansavimas savivaldybėms taip ir nebuvo skirtas.

Iki tol vienas visuomenės sveikatos priežiūros specialistas buvo atsakingas už 200 vaikų, o nuo 2014 metų šis skaičius padidėjo 5 kartus – iki 1000 vaikų mieste (500 – kaimo vietovėse) Vidutiniškai specialistas turi aptarnauti 3-6 ugdymo įstaigas ir, be abejo, negali užtikrinti kokybiškų paslaugų.

Seimo sveikatos reikalų bei švietimo, mokslo ir kultūros komitetai balandį siūlė Sveikatos apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijoms pakeisti Visuomenės sveikatos priežiūros organizavimo mokykloje tvarkos aprašą ir palikti iki 2014 metų galiojusį skaičių vaikų vienam specialistui, tačiau naujame aprašo projekte į tai neatsižvelgta.

Sveikatos apsaugos ministras sutiko, kad vienas visuomenės sveikatos priežiūros specialistas turėtų būti atsakingas už 200 vaikų darželiuose ir žadėjo atitinkamai pakeisti rengiamą aprašą. Situaciją su bendrojo mokymo įstaigomis ministras siūlė vertinti atsižvelgus į miestų dydžius bei kitas aplinkybes.

J. Požela taip pat teigė, kad artimiausiu metu ministerijoje pradės dirbti specialistas, koordinuojantis visuomenės sveikatos priežiūros reikalus ir biurų veiklą.

Susitikime R. Žakaitienė iškėlė ir DOTS (angl. – directly observed treatment short course) kabinetų, kuriuose tuberkulioze sergantiems asmenims bus teikiamos tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso paslaugos, steigimo savivaldybėse klausimą. Šie kabinetai visose 60 savivaldybių turi pradėti veikti birželio 1 dieną, tačiau, pasak LSA direktorės, savivaldybės vis dar neturi pilnos informacijos apie šios paslaugos organizavimą. Pavyzdžiui, ne visose sveikatos priežiūros įstaigose yra tinkamų patalpų, savivaldybės pačios turi rasti lėšų jų remontui bei socialinei paramai besigydantiems (maisto paketams, kelionės išlaidoms).

J. Požela pažadėjo, kad bus svarstoma kita šių kabinetų steigimo data. Ministras taip pat teigė, kad būtina peržiūrėti DOTS kabinetų koncepciją bei turinį, kadangi, pasak jo, ši paslauga turėtų būti teikiama ligonių namuose, o ne viešose vietose, kur padidėja rizika užsikrėsti kitiems.

Kategorija:   Naujienos
Atgal