• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybių atstovai lankėsi Europos Komisijoje investicijų pritraukimo klausimais
vizitas EK 1200

Savivaldybių atstovai lankėsi Europos Komisijoje investicijų pritraukimo klausimais

2016-06-08 0 911 Views

Renginyje dalyvavęs Europos Sąjungos (ES) komisaras Vytenis Andriukaitis pažymėjo, kad jo nedžiugina Lietuvos pasyvumas naudojant ES siūlomas finansinės inžinerijos priemones bei šalies regioninės investavimo vizijos ir savivaldybių kooperavimosi didesniems projektams stoka.

Susitikimų dalyviams EK bei Europos investicinio banko (EIB) atstovai pristatė taip vadinamo „Junkerio plano“ teikiamas galimybes viešųjų investicijų, inovacijų bei smulkaus ir vidutinio verslo plėtrai regionuose.

Pasak pranešėjų, viešasis bei privatus sektorius Lietuvoje galėtų pasinaudoti tuo, kad Europos investicinio banko teikiamos paskolos yra pigesnės nei komercinių bankų, paskolų grąžinimo laikas ilgesnis, finansuojami rizikingesni projektai, kurių nesiima finansuoti privatus sektorius. Be to, Europos strateginių investicijų fondo (ESIF) suteikiama garantija projektui padaro jį likvidesnį, todėl jis gali tapti patrauklesnis privatiems investuotojams.

Per 2015 metus ESIF 26 valstybėse narėse vykdomiems projektams suteikė 12,8 mlrd. EUR garantiją. Planuojama, kad šie projektai iš viso sugeneruos per 100 mlrd. EUR investicijų Europoje.

Vizito dalyviai taip pat buvo supažindinti su konkrečiais finansavimo įrankiais – nacionaliniais skatinamojo finansavimo bankais, investavimo platformomis, galimybe jungti struktūrinių fondų lėšas su paskolomis iš EIB. Buvo pristatyti ir konkretūs projektai, kurie pasinaudojo vienu ar keliais finansinės inžinerijos įrankiais investicijoms į pastatų energinio efektyvumo didinimą, viešojo transporto planavimą ar smulkaus ir vidutinio verslo skatinimą.

Pranešėjai taip pat ragino pasinaudoti EIB teikiamomis nemokamomis konsultacijomis rengiant projektus.

Daugiau informacijos apie EK ir EIB siūlomas naujoves galima rasti Europos investicijų portale.

Kategorija:   Naujienos
Atgal