Norge bendras 1200

Savivaldybių energetikai sėmėsi patirties Norvegijoje

2016-06-13 0 1625 Views

Penkiolikos specialistų vizitas, vykęs birželio 7-10 dienomis, yra dalis Lietuvos savivaldybių asociacijos kartu su Norvegijos savivaldybių ir regionų bei darbdavių asociacija įgyvendinamo projekto „Tvarus energijos ir aplinkos kokybės valdymas vietos lygmeniu“.

Vizito dalyviai apsilankė vienoje iš devynių Ringerike savivaldybę elektra aprūpinančių hidroelektrinių bei savivaldybės valdomoje įmonėje, kurios atstovai pristatė elektros tiekimo tinklo technologinius sprendimus, įdiegtą išmaniąją elektros suvartojimo apskaitos sistemą, taip pat gyventojų aktyviai naudojamą programėlę, leidžiančią nustatyti vartotojų įpročius ir padėti jiems taupyti elektros energiją.

norge gamykla 1200

Lietuvos savivaldos atstovai viešėjo ir vienoje iš Oslo miesto savivaldybės atliekų deginimo gamyklų, kur buvo supažindinti su energijos gamybos deginant atliekas technologiniais procesais ir įrenginiais, domėjosi šios metodikos principais bei savivaldybės vaidmeniu formuojant atliekų tvarkymo politiką.

Os savivaldybėje Lietuvos atstovams buvo pristatytas Klimato ir energetikos veiksmų planas 2010-2020 metams bei jame numatyti sprendimai, susiję su energijos gavyba iš atsinaujinančių šaltinių, energijos taupymo būdais pastatuose bei energetiniu efektyvumu transporto sektoriuje.

Lietuvos savivaldybių specialistai aplankė ir unikalų šios savivaldybės Meno ir kultūros centrą, kuris išsiskiria ne tik moderniais architektūriniais, bet ir energetiniais sprendimais: visas šio pastato 463 m2 stogas padengtas saulės baterijomis, kurios gamina elektros energiją, reikalingą 3400 m2 pastato funkcionavimui (šildymui-vėdinimui, apšvietimui, karšto vandens gamybai ir kitoms reikmėms). Kadangi pastate įrengti ir šilumos siurbliai, visą reikalingą energiją pastatas pasigamina pats.

Norge stogas 1200

Projekto „Tvarus energijos ir aplinkos kokybės valdymas vietos lygmeniu“ metu Lietuvos savivaldybės parengs Atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo plėtros planus bei Aplinkos oro kokybės valdymo programas, kuriuos vėliau savo darbe galės panaudoti ir kitos savivaldybės. Atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo plėtros planai šiuo metu rengiami Rokiškio ir Kėdainių rajonų, Klaipėdos miesto bei Birštono savivaldybėms, Aplinkos oro kokybės valdymo programos – Jonavos, Panevėžio ir Vilniaus rajonų savivaldybėms.

Kategorija:   Naujienos
Atgal