• Pirmas
  • Naujienos
  • Regionų komitete – diskusijos apie atliekų mažinimą ir demografinę kaitą
su Markulla 1200

Regionų komitete – diskusijos apie atliekų mažinimą ir demografinę kaitą

2016-06-17 0 999 Views

RK siūlo nustatyti ambicingesnius naujus atliekų tvarkymo rodiklius iki 2030 m. padidinant perdirbimui ir pakartotiniam panaudojimui skirtų komunalinių atliekų kiekį iki 70 proc. (vietoj Komisijos pasiūlytų 65 proc.), pakuočių – iki 75 proc. bei palaipsniui mažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekį iki 10 proc. 2025 m.

Kitas svarbus klausimas, kuriam Lietuvos delegacija pateikė net 10 pasiūlymų, buvo RK nuomonė dėl ES atsako į demografinius iššūkius. Joje pabrėžiama, kad vietos ir regioninės valdžios institucijos gali prisidėti prie šios problemos sprendimo įgyvendindamos įtraukią ekonominę – socialinę politiką, siekdamos didinti demografinių iššūkių paveiktų regionų patrauklumą atkreipiant ypatingą dėmesį į kaimo ir buvusias industrines teritorijas.

RK taip pat suformulavo siūlymus iki 2025 m. bent 30 proc. sumažinti maisto atliekų. Komitetas ragina Komisiją iki 2020 m. išanalizuoti nepavojingų pramoninių atliekų padėtį ir įvertinti šio atliekų srauto paruošimo pakartotiniam naudojimui ir perdirbimui tikslus. Komiteto narių nuomone, būtina kelti į viešumą maisto švaistymo klausimą, keisti vartojimo politiką, trumpinti maisto grandinę ir taikyti prevencijos programas šviečiant mokinius bei visuomenę.

Sesijoje metu taip pat buvo diskutuojama apie daugiametės finansinės programos laikotarpio vidurio peržiūrą, kovą su radikalizmu ir smurtiniu ekstremizmu bei ES plėtros strategiją.

Sesijoje pranešimą skaitė už sveikatą ir maistą atsakingas Komisijos narys Vytenis Andriukaitis.
Lietuvai šioje plenarinėje sesijoje atstovavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, Pagėgių meras Virginijus Komskis, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, Kauno miesto tarybos narys Andrius Kupčinskas, Kupiškio rajono tarybos narys Jonas Jarutis, Visagino tarybos narė Zinaida Tresnickaja bei Šiaulių miesto tarybos narė Daiva Matonienė.

Kategorija:   Naujienos
Atgal