• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – aktualūs sveikatos, finansavimo ir savivaldos atstovavimo tarptautiniu lygmeniu kausimai
033 1200

LSA valdyboje – aktualūs sveikatos, finansavimo ir savivaldos atstovavimo tarptautiniu lygmeniu kausimai

2016-06-21 0 950 Views

Birželio 21 dieną, antradienį, posėdyje LSA valdyba apsvarstė Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, kuriuo nuo kitų metų finansavimą ketinama skirti tik tiems kūdikiams, kurie atitinka šiame įsakyme nurodytą medicininių kontraindikacijų sąrašą.

Lietuvos savivaldybės šiam įsakymui nepritaria, nes, pasak jų, keičiant finansavimą nukentės labiausiai pažeidžiama visuomenės grupė – beglobiai kūdikiai, kurie negaus jiems būtinos priežiūros, kadangi šiuo metu nėra sukurtos alternatyvos kūdikių namams. Realūs kūdikių namų pertvarkos darbai numatyti tik 2018 metais, o Vaiko teisių pagrindų įstatymas, turintis įteisinti profesionalių globėjų instituciją, dar nepriimtas. Savivaldybių atstovai taip pat pabrėžia, kad minėtame įsakyme indikacijų sąrašas neatitinka tėvų globos netekusių kūdikių realios būklės, jame nenumatytos paslaugos vaikams su dažnai pasitaikančiais kitais susirgimais.

Atsižvelgus į šiuos argumentus, LSA valdyba priėmė nutarimą, kuriuo kreipiamasi į Sveikatos apsaugos bei Socialinių reikalų ir darbo ministerijas su prašymu nukelti šio įsakymo vykdymą.

009 1200                    038 1200

Valdyba taip pat svarstė sveikatos apsaugos ministro patvirtintų higienos normų taikymo savivaldybių švietimo įstaigose klausimą, tarp jų – reikalavimą nuo 2018 lapkričio 1 d. darželius ir mokyklas aptverti ne žemesne kaip 1,5 m. aukščio tvora. LSA atlikta apklausa parodė, kad dviem trečdaliams savivaldybių įgyvendinti šią vieną higienos normą reikėtų virš 9 mln. Eur, likusioms, tarp kurių ir Vilniaus miesto savivaldybė, gali prireikti dar tiek pat nenumatytų lėšų.

Visų šiuo metu patvirtintų higienos normų įgyvendinimui švietimo įstaigose savivaldybėms prireiks virš 35 mln. Eur.

Todėl LSA valdyba nutarimu kreipiasi į Vyriausybę prašydama peržiūrėti higienos normų reikalavimus nustatant lankstesnes normas turėklų ir tvorų aukščiui ir sanitarinių įrenginių skaičiui seniau pastatytose švietimo įstaigose atsižvelgiant į ugdomųjų amžių, o patvirtintas higienos normas taikyti projektuojamoms, naujai statomoms ir rekonstruojamoms įstaigoms. Tai pat prašoma kitų metų valstybės biudžete numatyti tikslines lėšas įgyvendinti nustatytus higienos normų reikalavimus savivaldybių švietimo įstaigose.

 026 1200                  030 1200

Valdyba taip pat patvirtino LSA kandidatus į Lietuvos delegaciją Europos Tarybos vietos ir regionų valdžios kongrese (ETVRVK) Dabartinės delegacijos kadencija baigiasi spalio mėnesį.

Kongresą sudaro dveji rūmai – Vietos valdžios ir Regionų. Lietuva į ETVRVK deleguoja aštuonis atstovus – atitinkamai po du tikruosius ir po du pakaitinius narius į Vietos valdžios rūmus ir į Regionų rūmus. Į Vietos valdžios rūmus deleguojami savivaldybių merai, į Regionų rūmus – savivaldybių tarybų nariai, kurie kartu yra ir regionų plėtros tarybų nariai.

Atstovus į Vietos valdžios rūmus skiria LSA, atstovų į Regionų rūmus kandidatūras teikia Vidaus reikalų ministerija ir LSA, visą delegacijos sudėtį tvirtina Ministras Pirmininkas.

Pagal Vyriausybės patvirtintas Lietuvos delegacijos formavimo tvarkos nuostatas, delegacija sudaroma atsižvelgiant į subalansuotą atstovavimą Lietuvos regionams, savivaldybėms ir politinėms partijoms. Taip pat paisoma proporcingo moterų ir vyrų pasiskirstymo.

LSA valdyba tikraisiais nariais nutarė siūlyti Birštono savivaldybės merę Nijolę Dirginčienę, Pasvalio rajono merą Gintautą Gegužinską, Akmenės rajono merą Vitalijų Mitrofanovą ir Trakų rajono merę Editą Rudelienę, pakaitiniais nariais – Ignalinos rajono merą Henriką Šiaudinį, Širvintų rajono merę Živilę Pinskuvienę, Šilalės rajono merą Joną Gudauską ir Tauragės rajono merą Sigitą Mičiulį. Delegacijos vadovu siūlomas G. Gegužinskas.

LSA valdybos nariams buvo pristatytos ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių komiteto rekomendacijos Lietuvai, merai diskutavo apie neįgaliųjų situacijos gerinimą vietos valdžios lygyje.

040 1200                    001 1200

Kategorija:   Naujienos
Atgal