• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA prašo Vyriausybės peržiūrėti tvarką, pagal kurią vaikai bus nukreipiami į kūdikių namus

LSA prašo Vyriausybės peržiūrėti tvarką, pagal kurią vaikai bus nukreipiami į kūdikių namus

2016-12-15 0 863 Views

Pagal nuo 2017 metų įsigalioti turintį sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sąrašą finansavimas būtų skiriamas tik tiems į kūdikių namus nukreipiamiems vaikams, kurie atitiks įsakyme nustatytas medicinines indikacijas, tokias kaip naujagimių kvėpavimo sutrikimai, palaikomasis gydymas, slauga ar paliatyvioji pagalba. Tai reiškia, kad visi kiti kūdikiai, kurie atsiduria nesaugioje situacijoje ir vaiko teisių specialistų sprendimu privalo būti paimti iš smurtaujančių ar girtuokliaujančių tėvų, negalės būti bent 3 mėnesiams patalpinti į kūdikių namus – jiems nebus skiriamas finansavimas.

“LSA pritaria tikslui mažinti kūdikių namuose gyvenančių vaikų skaičių. Tačiau, vertindami realią situaciją savivaldybėse, manome, kad kūdikių namų pertvarka turi būti vykdoma palaipsniui, veiksmus derinant su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kuruojama globos įstaigų pertvarka,” – teigia LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Šiuo metu savivaldybėse nėra sukurtų alternatyvių paslaugų, kurios galėtų pakeisti vaikų nukreipimą į kūdikių namus. Iki šiol nėra priimtas Vaiko teisių pagrindų įstatymas, kuris turėtų įteisinti profesionalių globėjų institutą, taigi – nėra parengtų šeimų, į kurias bet kuriuo paros metu būtų galima nukreipti vaiką kai jo sveikatai ir gyvybei iškyla pavojus.

LSA kreipimesi į Vyriausybę teigiama, kad tinkamai nepasiruošus pertvarkai ir nesukūrus beglobiams kūdikiams būtinų paslaugų, bet sugriežtinus jų patekimą į kūdikius namus, nukentės pati pažeidžiamiausia vaikų grupė. Savivaldybės neturės galimybių kūdikiams užtikrinti saugios aplinkos.

Kategorija:   Naujienos
Atgal