• Pirmas
  • Naujienos
  • Atidėtas savivaldybių galimybes steigti naujus viešųjų paslaugų teikėjus apribosiančių pataisų įsigaliojimas

Atidėtas savivaldybių galimybes steigti naujus viešųjų paslaugų teikėjus apribosiančių pataisų įsigaliojimas

2016-12-23 0 1119 Views

Argumentus pataisų įsigaliojimą atidėti Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui teikė ir Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA).

Asociacijai abejonės kėlė tai, kokie viešųjų paslaugų teikėjai laikytini vykdančiais ūkinę veiklą. Konkurencijos įstatyme pateiktas labai platus ūkinės veiklos apibrėžimas, pagal kurį atrodo, kad be viešojo transporto paslaugų teikėjų, komunalinių atliekų surinkėjų ir kitų ūkinę veiklą vykdo ir sveikatos priežiūros įstaigos (ligoninės, poliklinikos, slaugos ligoninės), socialinės įstaigos (globos įstaigos, dienos centrai, daugiafunkcijiniai centrai) ar švietimo įstaigos (mokyklos, darželiai).

Todėl savivaldybės, kurių pagrindinė funkcija yra teikti viešąsias paslaugas, norėdamos įsteigti naują slaugos ligoninę ar vaikų darželį pagal turės 6 mėnesius vykdyti konkurencingą procedūrą, kurios metu turės būti išsiaiškinta, ar rinkoje veikiantys ūkio subjektai gali užtikrinti atitinkamos veiklos vykdymą.

Pagal siūlomas pataisas, jau veikiančiam savivaldybės valdomam subjektui bus galima patikėti naujos veiklos vykdymą taip pat tik atlikus konkurencingą procedūrą ir gavus Konkurencijos tarybos sutikimą. Neatsižvelgiama į tai, kad nauja veikla gali būti susijusi su paslaugos kokybės gerinimu (pavyzdžiui, pradedama teikti anksčiau neteikta senelių ar asmenų su neįgalia pavėžėjimo paslauga).

Kategorija:   Naujienos
Atgal