• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA atstovų susitikime su vidaus reikalų ministru – apie regionų stiprinimą
susit vrm 1 1200

LSA atstovų susitikime su vidaus reikalų ministru – apie regionų stiprinimą

2017-01-20 0 964 Views

Sausio 20 dieną, penktadienį, vykusiame susitikime dalyvavę merai pabrėžė būtinybę stiprinti Lietuvos regionų politiką, ypač turint galvoje, jog šalies savivaldybės yra labai skirtingos savo ekonomine ir socialine padėtimi.

„Savivaldybių nuomone, valstybei reikalinga aiški ir vieninga nacionalinė regionų plėtros strategija, kurioje būtų apibrėžtas regionų išskirtinumas bei įvardinta, kokiomis konkrečiomis priemonėmis jie bus stiprinami. Ši strategija turėtų būti darniai susijusi su kitų sričių, pavyzdžiui, turizmo, susisiekimo, investicijų ar verslo plėtros programomis,“ – teigė LSA prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Jis taip pat akcentavo, jog naujosios Vyriausybės programoje pirmą kartą deklaruojamos panašios nuostatos dėl regionų stiprinimo.

Vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno teigimu, regioninės politikos formavimas susijęs su beveik visų ministerijų veikla, todėl Vidaus reikalų ministerija (VRM) ketina skatinti horizontalų požiūrį į regioninę politiką ir visų susijusių institucijų bendradarbiavimą.

Viena iš naujovių, kurią paminėjo ministras, yra ta, kad Finansų ministerija svarsto galimybę į investicijas regionuose žvelgti ne sektoriniu, o teritoriniu principu.

Merai taip pat iškėlė savivaldybėms ypač aktualų ES investicinių projektų finansavimo sąlygų aprašų klausimą, pabrėždami, kad neretai per griežtos taisyklės neleidžia savivaldybėms kurti tokių objektų, kurie turėtų didžiausią vertę gyventojams. Buvo aptarta galimybė VRM atstovams dažniau vykti į regionus ir kartu su vietos savivaldos atstovais diskutuoti apie tokių projektų perspektyvas bei įgyvendinimo sąlygas.

susit vrm 2 1200

Susitikime dalyvavęs vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys išskyrė kelis su regionų plėtra susijusius ministerijos prioritetus: viešųjų investicijų tobulinimas ir inovacijų diegimas, regionų valdymo tobulinimas, savivaldos galių didinimas gerinant finansines paskatas ir užtikrinant skaidrumą bei platesnis piliečių įtraukimas.

Susitikime kalbėta ir apie tiesioginių seniūnų rinkimus. Tiek VRM, tiek LSA atstovai išreiškė abejones, ar Lietuvai būtų reikalinga 544 naujos savivaldybės, turint galvoje, kad seniūnai taptų politikais, jiems reikėtų tarybų, administracijų ir nemažai papildomų lėšų.

LSA direktorė Roma Žakaitienė taip pat akcentavo būtinybę peržiūrėti seniūnų konkurso reikalavimus, kurie neretai yra per griežti ir užkerta kelią seniūnais tapti tiems žmonėms, kuriuos bendruomenės gerai pažįsta ir pasitiki.

Taip pat buvo aptarti elektroninių sistemų ir paslaugų gyventojams bei viešojo valdymo optimizavimo klausimai.

Susitikime LSA taip pat atstovavo Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis bei Anykščių rajono meras Kęstutis Tūbis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal