• Pirmas
  • Naujienos
  • Regionų kultūros projektai – viena svarbiausių susitikimo su kultūros ministre temų
susitikimasKM 1200

Regionų kultūros projektai – viena svarbiausių susitikimo su kultūros ministre temų

2017-01-24 0 1014 Views

Vienas pagrindinių susitikime dalyvavusių merų iškeltų klausimų – regioninių kultūros projektų galimybės gauti finansavimą iš LKT. Pasak LSA valdybos nario, Akmenės rajono mero Vitalijaus Mitrofanovo, savo kokybe pateikti projektai dažnai negali būti tolygūs didžiųjų miestų parengtiems projektams vien jau dėl žmogiškųjų išteklių trūkumo, tačiau regionams šie projektai – vienas svarbiausių kultūros prieinamumo ir skatinimo įrankių. Neretai visam regionui svarbūs tradiciniai renginiai negauna LKT finansavimo.

„Vertėtų pagalvoti apie skirtingus regionų ir didmiesčių projektų vertinimo kriterijus,“ – teigė ir LSA prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Regionų svarbą ir siekį kuo labiau priartinti juos prie didžiųjų miestų kaip vieną Kultūros ministerijos prioritetų įvardino ir kultūros ministrė. Pasak jos, nors LKT vertins projektus pagal jų kokybę, ketinama peržiūrėti įvairias programas, jų efektyvumą ir ieškoti didesnių galimybių regionų kultūros renginiams.

L. Ruokyte-Jonsson taip pat akcentavo ir tokių regionui svarbių renginių planavimo iš savivaldybių pusės bei derinimo su ministerijos prioritetais svarbą. Savivaldybių įsipareigojimas remti tokius projektus būtų rimtas impulsas gauti valstybinį finansavimą.

Pasak ministerijos atstovų, galvojama įsteigti pilotinį LKT padalinio modelį kuriame nors regione. Tai galėtų būti vienas iš būdų išsiaiškinti, kurie projektai konkrečiame regione prioritetiniai savivaldybėms ir skirti jiems dalinį finansavimą nekonkuruojant su didžiųjų miestų projektais.

susitikimasKM2 1200

Susitikime diskutuota ir apie valstybės šimtmečio minėjimo programą, kuriai iki šiol numatytas vos milijono eurų finansavimas, o programa neatliepia esminio jos akcento – „Įkvėpti ateities“. Ministrės teigimu, šiuo metu laukiama atsakymo dėl finansavimo iš Finansų ministerijos ir tuomet bus sprendžiama, kaip toliau formuoti šimtmečio minėjimo programą.

Taip pat buvo aptartas bibliotekų fondų ir jiems įsigyjamų knygų atrankos klausimas, diskutuota apie kokybiškų kultūros renginių iš užsienio atvežimo į regionus galimybes.

Šis susitikimas – dalis sausio – vasario mėnesiais LSA inicijuotų konsultacijų su dešimt Vyriausybės ministrų bei Ministru Pirmininku.

Kategorija:   Naujienos
Atgal