• Pirmas
  • Naujienos
  • D. Grybauskaitė: Tauragės pavyzdys rodo, kad emigrantai nori grįžti į Lietuvą
20171113 4

D. Grybauskaitė: Tauragės pavyzdys rodo, kad emigrantai nori grįžti į Lietuvą

2017-11-17 0 1598 Views

Minėta iniciatyva yra Lietuvos savivaldybių asociacijos iniciatyvos „Globalūs regionai“, kuriuo siekiama stiprinti ryšį tarp išvykusių lietuvių ir jų gimtojo miesto, dalis. Privačiam verslui ir savivaldybei sutelkus jėgas, į regioną sėkmingai pritraukiamos investicijos ir grįžta į užsienį išvykę tautiečiai.

„Šiandien atvykau iš Vilniaus į Tauragę, nes čia yra vienas geriausių Lietuvoje pavyzdžių, kaip savivalda sugeba grąžinti ir pakviesti žmones sugrįžti į savo regioną. Džiaugiuosi, kad Tauragės savivaldybė kuria projektą „Globali Tauragė“, turi duomenų bazę, kontaktuoja su išvykusiais. Tai yra geras pavyzdys, nes, kai žmonės jaučia, kad yra reikalingi, apie juos galvojama, jie turi didesnę motyvaciją sugrįžti“, – teigė D. Grybauskaitė.

Vizito metu Prezidentė aplankė Tauragės industrinį parką, kuriame dirba daugiau kaip 100 tautiečių, grįžusių iš emigracijos. Tauragės industrinis parkas gali būti pavadintas regiono sėkmės istorija. Prieš dešimt metų įkurtame privačiame industriniame parke veikia dešimt užsienio ir lietuviško kapitalo įmonių  (Ansell, Trelleborg, Bach, Elka, Egersund, Nofir ir kt.), kurios įsteigė 800 darbo vietų.

20171113 2 20171113 3

Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, 53 procentai tauragiškių, gyvenančių svetur, teigia, kad jaučia stiprų ryšį su Taurage. 24 procentai sako, jog grįžtų kurti savo verslo, jei tam būtų sukurtos palankios sąlygos ir 18 procentų grįžtų gyventi, jei rastų tinkamą darbo vietą.

 „Labai svarbu nuolat palaikyti ir stiprinti ryšį su emigrantais, juos informuoti apie naujas iniciatyvas, atliktus darbus, skatinti kurti ir įgyvendinti idėjas Tauragėje. Projekto „Globali Tauragė“ esminė detalė – internetinė platforma, kurioje išvykusieji būtent tai ir gali padaryti“, – iniciatyvą pristatė projekto „Globali Tauragė“ koordinatorius Dovydas Kaminskas.

Tauragės rajono savivaldybė yra vienintelė šalyje, turinti išvykusių kraštiečių registrą ir nuolat su jais palaikanti ryšius. Rajonas aktyviai remia emigrantų įsidarbinimą, steigia naujas darbo vietas, o čia investuojančios kompanijos atleidžiamos nuo žemės, žemės nuomos, nekilnojamojo turto mokesčių. Tauragės rajono savivaldybė papildomai finansuoja sugrįžusių emigrantų vaikų lietuvių kalbos mokymą, įkurta išlyginamoji klasė. Taip pat prie regiono klestėjimo prisideda bei apie  galimybes grįžti ir kurti gyvenimą gimtajame mieste informaciją teikia tauragiškio Lino Stankaus sukurtas backto.lt  projektas.

 „„Globalūs regionai“ projektas reikalingas šiuolaikinei Lietuvai. Daugelis žmonių, gyvenančių užsienyje, jaučia stiprų ryšį su savo gimtuoju kraštu, tad nusprendėme, kad reikia plėsti Lietuvos ribas integruojant išvykusius lietuvius į savo gimtojo regiono gyvenimą, suteikiant galimybę prisidėti prie miesto ekonominės gerovės kūrimo, stengiantis atkreipti dėmesį į regiono potencialą“, – iniciatyvos tikslus pristatė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja tarptautinių santykių klausimais Modesta Kairytė.      

 
Projektą „Globalūs regionai” inicijavo Lietuvos savivaldybių asociacija kartu  su Užsienio reikalų ministerija ir Tauragės rajono savivaldybe. Jeigu ši iniciatyva pasiteisins, tokį projektą Lietuvos savivaldybių asociacija pakvies vykdyti ir kitas šalies savivaldybes. Daugiau apie projektą „Globali Tauragė“ galite sužinoti adresu Globali.Taurage.lt

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal