• Pirmas
  • Naujienos
  • Briuselyje atstovai iš Lietuvos diskutavo Europos ateities klausimais
20171129RK2

Briuselyje atstovai iš Lietuvos diskutavo Europos ateities klausimais

2017-11-29 0 1082 Views

Europos regionų komitetas aktyviai dalyvauja įvairiose diskusijose ir svarstymuose apie Europos ateitį. Iki šių metų pabaigos skaičiuojama bus surengta per 150 įvairių renginių šia tema. Praėjusią savaitę tokioje diskusijoje dalyvavo ir Lietuvos delegacijos atstovai – Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Andrius Kupčinskas, Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Tadeuš Andžejevski, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė Daiva Matonienė, Panevėžio rajono savivaldybės tarybos narė Lina Kairytė, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Vigelis ir Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis.

Delegacijos dalyvių nuomone siekiant sukurti stiprią ir vieningą Europą labai svarbu aktyvus piliečių dalyvavimas ir bendradarbiavimas. Bendradarbiauti turėtų ne tik valdžios institucijos, bet taip pat ir verslo, mokslo, įvairių judėjimų bei nevyriausybinių asociacijų atstovai. Vietos valdžia, būdama arčiausiai žmogaus, geriausiai supranta piliečių poreikius ir lūkesčius, todėl savivaldybės galėtų veikti kaip tarpininkas tarp piliečių ir Europos Sąjungos institucijų.

Kitas klausimas sulaukęs daug Regionų komitetų narių dėmesio – tai Europos migracija. Specialistų vertinimu, nuo 2015 metų Europa priėmė didžiausią migrantų ir pabėgėlių skaičių nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Regionų komiteto narių nuomone, sprendžiant migracijos krizę itin svarbus vaidmuo tenka vietos ir regionų valdžioms. Būtent jos sprendžia visus klausimus, susijusius su migrantų ir pabėgėlių srautais, priima ir rūpinasi jų apgyvendinimu. Atsižvelgiant į tai, posėdyje akcentuota, kad turėtų būti padidintas Europos Sąjungos tiesiogiai savivaldos institucijoms skiriamas finansavimas.

Lietuvos delegacijos Europos regionų komitete nariai Daiva Matonienė ir Andrius Kupčinskas taip pat dalyvavo Merų pakto ambasadorių susitikime, kuriame aptartos Merų pakto iniciatyvos ir  ambasadorių veikla siekiant skatinti miestus ir regionus prisidėti prie klimato kaitos tikslų įgyvendinimo.

20171129 RK
„Norėčiau pabrėžti Regionų komitetų Ambasadoriaus vaidmens svarbą aktyviai veikiant, informuojant, skatinant ir įtraukiant, kuo daugiau vietos ir regionų valdžios atstovų į kovą prieš klimato kaitą. Būti  Merų pakto Ambasadoriumi garbė ir atsakomybė, tačiau aš tvirtai tikiu, kad ne deklaracijos ir ne pareigos svarbiausia. Svarbiausia tai būti aktyviam ir drąsiam bei tikinčiam, kad ir tavo asmeninis indėlis yra svarbus“, – teigė D. Matonienė.

Praėjusiais metais vasarą D. Matonienė ir A. Kupčinskas tapo Regionų komisijos įsteigtos klimato ambasadorių grupės nariais.

Lietuvos savivaldybės Merų pakto veikloje dalyvauja nuo 2008 metų. Šiuo metu Merų paktą yra pasirašiusios 15 savivaldybių.

Merų paktas – tai plataus masto Europos judėjimas, kuriame dalyvauja vietos ir regionų valdžios institucijos, savanoriškai įsipareigojusios savo teritorijose didinti energijos vartojimo efektyvumą ir atsinaujinančiųjų išteklių energijos naudojimą.

Minėtų renginių organizatorius – Europos regionų komitetas yra Europos Sąjungos patariamasis organas, kurį sudaro per vietos ir regioninius rinkimus išrinkti atstovai iš visų 28 valstybių narių.

Kategorija:   Naujienos
Atgal