• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos regionų komitete diskusijos apie ES biudžetą ir kultūros politiką

Europos regionų komitete diskusijos apie ES biudžetą ir kultūros politiką

2018-05-18 0 1640 Views

Šią savaitę Briuselyje vyko Europos regionų komiteto (RK) plenarinė sesija. Sesijoje aptarta daugiametė finansinė perspektyva, diskutuota dėl Europos tapatybės stiprinimo pasitelkiant kultūrą. Taip pat renginio metu pristatyta rezoliucija dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos ir šio pasitraukimo pasekmių ES vietos ir regionų valdžios institucijoms. Priimtos aštuonios nuomonės.

Su Regionų komiteto nariais susitikęs už biudžetą ir žmogiškuosius išteklius atsakingas Europos Komisijos narys Güntheris Oettingeris aptarė gegužės 2 dieną paskelbtus pasiūlymus dėl ilgalaikio ES biudžeto 2021–2027 metais.

„Sanglaudos politika buvo, yra ir bus svarbi, nes matome aiškius rezultatus. Sanglaudos politiką mes kuriame kartu su regionais, todėl vietos ir regionų valdžių vaidmuo yra svarbus. Sanglaudos politika buvo sėkmingai įgyvendinta, daugelis regionų nuo labai žemos ribos priartėjo prie vidurkio. Suprantu, kad nenorite mažinti finansavimo, tačiau šiuo metu kada Europa susiduria su naujais iššūkiais, kaip migracija, sienų apsauga, ekonomikos krizės būtina ieškoti kitų sprendimo būdų. ES sanglaudos politika turi pasiekti visus ES regionus“, – teigė komisaras.

Diskusijos metu Regionų komiteto nariai pažymėjo, kad šiuo metu parengti naują programą buvo nelengva, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl ketinimų sumažinti ES sanglaudos politikos biudžetą, kuris turės įtakos ES regionų ir miestų finansavimui ateityje. Taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad regionai nori naujovių, kad regionai nori žinoti savo galimybes naujoje finansinėje perspektyvoje. Taip pat, pasak RK narių, būtina į sanglaudos politikos svarstymus įtraukti piliečius.

Švietimas ir kultūra yra Europos ateities pagrindas. Tokiomis mintimis prasidėjo RK narių diskusija  apie Europos tapatybės stiprinimą pasitelkiant kultūrą. Sesijoje pasisakęs Europos Komisijos narys atsakingas už švietimą, kultūrą, jaunimo reikalus ir sportą Tiboru Navracsicsu pažymėjo, kad būtina plėtoti bendruomeniškumą, skatinti bendrąsias ES vertybes, suteikti daugiau žinių apie Europos Sąjungą. Anot jo, ypač svarbu įsitraukti jaunimą į ES procesus ir skatinti prisidėti prie vieningos Europos kūrimo. Kultūra yra neatsiejama nuo švietimo, todėl būtina daugiau dėmesio skirti švietimo tinklo plėtojimui, moksliniams tyrimams, inovacijoms.

Diskusijoje dalyvavę RK nariai pritarė, kad būtina saugoti europines vertybes, pagarbą kultūros tradicijoms, įtraukti piliečius į ES reikalų sprendimą, plėsti švietimo programas, stiprinti mokymosi visą gyvenimą programą, didinti finansavimą. Pasak, Lietuvos delegacijos narių, kultūra yra sritis, kuri neturi „sienų“ ir būtent kultūrinis paveldas gali sutelkti europiečius. Todėl šalių narių vyriausybės turėtų skirti daugiau dėmesio kultūros puoselėjimui.

Regionų komiteto plenarinėje sesijoje dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, Kazlų Rūdos savivaldybės meras Vytautas Kanevičius, Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas, Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Vigelis, Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Tadeuš Andžejevski ir Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas, Lietuvos delegacijos vadovas Arnoldas Abramavičius.

Kategorija:   Naujienos
Atgal