Registrų centras turės nemokamai suteikti informaciją savivaldybėms

2018-08-13 0 1840 Views

Valstybės įmonė Registrų centras turės nemokamai suteikti informaciją savivaldybei, kad ši galėtų vykdyti teisėtvarkos funkcijas, praėjusią savaitę paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.
Vilniaus miesto savivaldybė dėl to laimėjo bylą Vilniaus apygardos administraciniame teisme. VĮ Registrų centras šį sprendimą buvo apskundęs, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas taip pat priėmė jam nepalankią nutartį. Lietuvos savivaldybių asociacija šiame procese dalyvavo kaip trečioji suinteresuota šalis.
Ši teismo nutartis nuo šiol atveria kelia visoms šalies savivaldybėms nemokamai naudotis Registro centro duomenimis, taikant administracinę atsakomybę.
„Teisėsaugos institucijomis laikytinos struktūros, kurioms pavestos teisėsaugos funkcijos, o jų pagrindinis tikslas užtikrinti teisėtvarką. Teisėtvarkos institucijomis laikytinos tos institucijos, kurios užtikrina viešąją tvarką ir saugumą. Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatyme nustatyta, kad viena iš savarankiškųjų savivaldybių funkcijų ir yra dalyvavimas, bendradarbiavimas užtikrinant viešąją tvarką, kuriant ir įgyvendinant nusikaltimų prevencijos priemones. Taigi, iš minėtų nuostatų akivaizdu, kad savivaldybė yra viena iš teisėtvarkos institucijų“, – teigia Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas teisės klausimas Aleksandras Tiaškevičius.
Lietuvos savivaldybių asociacija seniai kėlė klausimą dėl neatlyginto registro duomenų teikimo savivaldybėms. Šalies savivaldybės didžiąją dalį duomenų registrams pateikia pačios, tačiau už jų naudojimąsi buvo priverstos mokėti. Tai sudarydavo nemažą dalį finansinių išteklių, nes savivaldybės nuolat turi naudotis registro duomenimis.
Primename, kad nuo ateinančių metų sausio 1 dienos savivaldybės galės nemokamai naudotis jau visais registro duomenimis, kurie reikalingi įstatymų nustatytoms funkcijoms vykdyti.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal