Šeši projektai iš Lietuvos tarp 2018 metų Europos politikos inovacijų konkurso finalininkų

2018-10-15 0 1256 Views

Paskelbti Europos valstybių politinių iniciatyvų konkurso „Politikos inovacijų apdovanojimai“ finalininkai. Tarptautiniam konkursui, kurį kasmet inicijuoja Austrijos politikos inovacijų institutas, o Lietuvoje – Vilniaus politikos analizės institutas, buvo kviečiama siūlyti politikos inovacijų projektus, darančius palankų poveikį žmonių gyvenimui ir visuomenės gerovei nacionaliniu ar vietiniu lygmeniu. Tarp paskelbtų konkurso finalininkų – net šeši Lietuvos projektai.
Politikos inovacijų apdovanojimų konkursui buvo pateikta 600 projektų iš 14 Europos valstybių: Austrijos, Belgijos, Bulgarijos, Prancūzijos, Vokietijos, Airijos, Italijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų bei Ispanijos. Nominuotas Politikos iniciatyvas vertino 1053 Europos piliečių žiuri komisija. Žiuri komisijoje dalyvavo ir 27 vertintojai iš Lietuvos. Į finalą pateko 80 iniciatyvų, tarp kurių šešios iš Lietuvos. Iš viso mūsų šaliai atstovavo 32 įvairių sričių iniciatyvos iš daugelio respublikos regionų.
„Neabejojome, kad Lietuvoje yra itin vertingų politikos inovacijų, kurių patirtį galėtų perimti ir kitos Europos valstybės. Vilniaus politikos analizės institutas išsamiai supažindins Lietuvos visuomenę su visais inovatyvios politikos konkurso finalo dalyviais ir jų projektais“, – sakė šio instituto direktorė Virginija Būdienė.
Iš paskelbtų finalininkų bus išrinkti ir laureatais paskelbti geriausi Europos politikos inovacijų projektai gyvenimo kokybės gerinimo, gerovės kūrimo, darbo vietų tobulinimo, gamtos apsaugos, kultūros (meno, švietimo ir mokslo), demokratijos, žmogaus teisių gynimo ir bendruomenių stiprinimo srityse. Projektai vertinami pagal keturis kriterijus: inovatyvumą, įtraukumą, patikimumą ir tvarumą. Privaloma sąlyga – politikų dalyvavimas projekte.
Tarp 2018 metų Politikos inovacijų konkurso finalininkų pateko šie Lietuvos projektai:

1. Mylėkime vaikus. Švietimo įstaiga – svarbiausias bendruomenės telkimo įrankis kaime.
Aušra Gužauskienė, Ilgakiemio mokyklos-darželio direktorė, projekto kūrėja ir įgyvendintoja;
Eimuntas Raugevičius, Garliavos apylinkių seniūnas, projekto globėjas.

2. Globali Lietuva – valstybės ir diasporos partnerystė.
Linas Linkevičius, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras.

3. Integralios pagalbos plėtros programa Lietuvoje.
Ramunė Jurkuvienė, projekto vykdymo metu – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministro patarėja, dabar – Socialinio darbo tarybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pirmininkė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorė.

4. Alytaus miesto dalyvaujamasis biudžetas: daugiau demokratijos ir atsakomybės gyventojams.
Vilija Ramanauskienė, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

5. Pokyčių valdymo sistemos sukūrimas, siekiant efektyviau įgyvendinti Vyriausybės darbus.
Lukas Savickas, Ministro Pirmininko patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais.

6. Žiūrų kaimo bendruomenės atkūrimas, ryšių skatinimas tarp įvairių kartų, atgaivinant senąją folkloro tradiciją.
Jūratė Lebednykienė, Žiūrų visuomeninės bendrijos valdybos narė, viena iš projekto kūrėjų ir įgyvendintojų;
Vilma Miškinienė, Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, projekto globėja.

Visų finalininkų projektų atstovai bus pakviesti į Vieną, kur 2018 m. lapkričio mėnesį Austrijos sostinės Vienos rotušėje bus iškilmingai paskelbti ir apdovanoti Europos politikos inovacijų konkurso laureatai. Iškilmėse dalyvaus 500 svečių: konkurso finalininkai, politikai, verslo, kultūros atstovai iš visos Europos.
Vilniaus politikos analizės institutas 2019 metais organizuos ir Lietuvos politikos nacionalinių bei regioninių politikos inovacijų konkursą.  Lietuva tarptautiniame konkurse „Politikos inovacijų apdovanojimai“ dalyvauja pirmąjį kartą.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal