Naujovės, skatinančios sveiką vaikų mitybą ugdymo įstaigose

2018-10-29 0 1875 Views

Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos įsigaliojo naujas Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas, kuriame numatyta daug esminių pakeitimų, naujų reikalavimų valgiaraščių ir patiekalų technologinių kortelių sudarymui.
Vaikų maitinimas ugdymo įstaigose šiuo metu kelia ypač didelį visuomenės susidomėjimą – ši tema plačiai komentuojama žiniasklaidoje, šeimose, socialiniuose tinkluose. Tėveliai nerimauja, ar jų atžalos ugdymo įstaigose pavalgo, ar negrįžta namo alkani.

Diskusijos Sveikatos apsaugos ministerijoje

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene aptarė vaikų maitinimo aktualijas. Susitikimo metu aptarti pavasarį vykdytų vaikų maitinimo patikrinimų rezultatai ir artėjantys nauji mitybos ekspertų vizitai į švietimo įstaigas. Taip pat kalbėta apie naująjį vaikų maitinimo tvarkos aprašą, rengiamus naujus valgiaraščius, galimybę mokyklose įdiegti elektroninę piniginę ir kitas aktualijas.
Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, naujasis vaikų maitinimo tvarkos aprašas jau sėkmingai taikomas daugelyje mokyklų, o šiuo metu bendradarbiaujant su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija planuojama parengti pavyzdinius valgiaraščius, kuriuos visos įstaigos galės naudoti nemokamai. Nemokami valgiaraščiai turėtų būti parengti artimiausiu metu. Taip pat mitybos ekspertai planuoja dar kartą apsilankyti šalies švietimo įstaigose ir pasižiūrėti, kaip joms sekasi organizuoti vaikų maitinimą pagal naująją tvarką.
„Neseniai įsigaliojusi nauja vaikų maitinimo tvarka tėra vienas žingsnis kokybiškesnio vaikų maitinimo link. Be to, šiuo metu kai kuriose šalies mokyklose yra diegiamas „švediško stalo“ maitinimo principas nei iki šiol – tokiu būdu vaikai patys gali pasirinkti, ką nori valgyti. Tokio maitinimo privalumai − beveik nelieka maisto atliekų, vaikai nebesirenka pigiausių patiekalų, vaikai netaupo daržovių ir vaisių sąskaita. Be to, jie tapo savarankiškesni, jiems patinka patiems pasirinkti“, – sako ministras A. Veryga.

Švediškas stalas Kauno rajone pasiteisino – patirtis perduodama kitiems

Praeitais mokslo metais Kauno rajono mokyklose išbandytas naujas mokinių maitinimo organizavimo modelis – švediško stalo principas. Šį projektą inicijavo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos. Naują maitinimo modelį įdiegė ir išbandė 6 mokyklos: Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijos, Lapių ir Garliavos A. Mitkaus pagrindinės mokyklos, Ringaudų pradinė mokykla.
Mokiniai turėjo galimybę patys įsipilti sriubos, vandens ar kito gėrimo, rinktis karštą patiekalą iš kelių pasiūlytų variantų, pasirinkti norimų daržovių ir garnyro. Projektas visiškai pasiteisino, mokyklų bendruomenės per visus mokslo metus stebėjo šiuos projekto privalumus: valgykloje beveik nebelieka maisto atliekų, ugdoma pagarba maistui, vaikai tapo savarankiškesni, jiems patinka patiems pasirinkti, pagerėjo mokinių socialiniai įgūdžiai – valgyti ir bendrauti valgykloje pradėjo gerokai mandagiau.
Pilotinėse Kauno rajono mokyklose lankėsi ir patirties sėmėsi Panevėžio ir Šiaulių rajonų savivaldybių ir mokyklų delegacijos, bandančios naują modelį pritaikyti savo rajono mokyklose.

Apmokomi ugdymo įstaigų virėjai

Siekiant, kad vaikų maitinimas būtų kuo kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų. Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.

Maistą įsigis – elektroniniu būdu

Dar viena naujovė šioje srityje – tai „elektroninė piniginė“. Šiuo metu ją jau naudoja apie 150 mokyklų, tačiau bus siekiama, kad tokią sistemą įsidiegtų ir kitos įstaigos. Ji gali būti susieta su mokinio pažymėjimu, vilniečio kortele, apyranke, pakabuku arba kitu daiktu, turinčiu lustą. Vaikai ir tėvai (bei kontrolės institucija) kompiuteryje arba telefone gali matyti realius valgiaraščius, ką vaikas valgė, kiek tai kainavo. Vaikai nebegalės maistui skirtų pinigų taupyti ar išleisti už mokyklos ribų. Apskaita skaidri, patogi ir nemokamam maitinimui, mažina vaikų socialinę atskirtį.
Šiuo metu kartu su Vilniaus miesto savivaldybe yra rengiami nauji viešųjų konkursų reikalavimai, kurie veiks nebe pigiausio pasiūlymo, o „ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo“ principu.
Taip pat svarstoma pietų pertrauką mokyklose prailginti iki valandos. Tokiu atveju vaikams užtektų laiko neskubant ir ramiai pavalgyti bei pailsėti prieš kitas pamokas.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal