• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos savivaldybių ir komunalinių įmonių atstovai diskutavo atliekų tvarkymo klausimai

Lietuvos savivaldybių ir komunalinių įmonių atstovai diskutavo atliekų tvarkymo klausimai

2019-05-13 0 1428 Views

Lietuvos savivaldybių asociacija, bendradarbiaudama su Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacija (SKIA) organizavo seminarą „Atliekų tvarkymo sektoriaus problemos savivaldybėse ir jų sprendimo būdai“. Į seminarą buvo kviečiami savivaldybių administracijų direktoriai, ekologai, savivaldybių specialistai, atsakingi už atliekų tvarkymą, komunalinių įmonių atstovai.

Gausus virš 100 dalyvių būrys parodė, kad atliekų klausimai ypač aktualūs šiandien Lietuvos savivaldybėse. Kaip minėjo SKIA prezidentas Edmundas Mulokas, LR Atliekų tvarkymo įstatymas yra dažniausiai keičiamas įstatymas, tačiau šiame sektoriuje yra daug neišspręstų problemų, kurios gali neigiamai įtakoti ir atliekų surinkimo ir tvarkymo situaciją savivaldybėse.

Seminare diskutuota pakuočių atliekų tvarkymo klausimais. Vietos savivaldos įstatymo nuostatos numato, kad komunalinių atliekų tvarkymo sistemų diegimas, antrinių žaliavų surinkimo ir perdirbimo organizavimas yra priskiriamas prie savivaldybės savarankiškųjų funkcijų. O savivaldybės, siekdamos šias funkcijas įgyvendinti ir užtikrinti geros kokybės ir prieinamų komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų teikimą visiems savivaldybės teritorijos gyventojams, privalo su gamintojais ir importuotojais, jų įsteigtomis organizacijomis sudaryti bendradarbiavimo sutartis. Šios sutartys, sudarytos 2013 metais, yra laikinosios ir jų nuostatos neatliepia dabartinės pakuočių atliekų tvarkymo situacijos savivaldybėse. Komunalininkai dirba remdamiesi trišalėmis sutartimis. Tačiau Organizacijos nesilaiko šių sutarčių įsipareigojimų, laiku neapmoka už suteiktas paslaugas.

Šiuo metu savivaldybių įmonėms viena iš Organizacijų yra skolinga apie 200 tūkst. eurų už pakuočių atliekų sutvarkymą ir virš 50 tūkst. Eurų už infrastruktūros plėtrą. Pasak seminarų organizatorių, situacija šiame sektoriuje  sunkiai valdoma, todėl būtini esminiai šios sistemos pakeitimai.

Seminaro metu GLIMSTED advokatas F. Miliutis pristatė bendradarbiavimo sutarčių spragas ir galimus sprendimo būdus.

LR Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė A. Bagočiūtė pristatė ir LR Atliekų tvarkymo įstatymo projekto nuostatas dėl kainodaros. SKIA yra išsakiusi savo poziciją dėl šio įstatymo projekto, kuris privalo būti tikslinimas.

Seminaro dalyviai aktyviai diskutavo, teikė savo siūlymus ir įžvalgas atliekų tvarkymo sektoriaus savivaldybėse gerinimui, nepertraukiamam ir kokybiškam šios viešosios paslaugos užtikrinimui.

Parengė Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacija ir Lietuvos savivaldybių asociacija

Kategorija:   Naujienos
Atgal