Savivaldybės: leiskime pačiai savivaldai pasirinkti viešųjų paslaugų teikimo būdus

2019-09-13 0 1237 Views

Seime ir visuomenėje vis dažniau girdime diskusijas dėl konkurencijos užtikrinimo teikiant viešąsias paslaugas. Savivaldybių nuomone, atsižvelgiant į Europos Vietos savivaldos chartijoje įtvirtintą savivaldybių savarankiškumo principą, joms pačioms turi būti sudarytos galimybės spręsti, kokiu būdu gyventojams teikti viešąsias paslaugas.

Savivaldos atstovų nuomone, konkurencija yra naudinga ir reikalinga rinkoje, tačiau savivaldybės siekia ne ekonominės naudos, o pirmiausia laiku ir kokybiškai užtikrinti viešąsias paslaugas.

Svarbu tai, kad savivaldybė, perdavusi viešųjų paslaugų teikimą verslui, bet kokiu atveju išlieka jų administratoriumi, nes būtent ji yra atsakinga už gyventojams teikiamų viešųjų paslaugų kokybę, prieinamumą ir nepertraukiamumą. Tokiu būdu perdavusios minėtų paslaugų teikimą verslui savivaldybės tampa priklausomos nuo privataus subjekto.

Taip pat dauguma savivaldybių viešųjų paslaugų yra susiję su itin brangios ir daug investicijų reikalaujančios infrastruktūros valdymu.

„Tokių paslaugų, kaip šilumos tiekimas, komunalinių atliekų surinkimas, susisiekimo vietiniais maršrutais užtikrinimas, neįmanoma perleisti smulkiems verslininkams, sukuriant tarp jų konkurencines sąlygas. Todėl tokių viešųjų paslaugų teikimą perima stambios, visos šalies mastu veikiančios įmonės. Tokiu būdu susiformuoja paslaugos teikimo monopolija ir paslaugų kaina kyla“, – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, užsienio šalių praktika aiškiai parodo, kad seniai nepasitvirtino vyravusi pozicija, jog privatus sektorius, lyginant jį su viešuoju, yra moderniau valdomas, atviresnis inovacijoms, gali greičiau ir paprasčiau pritraukti investicijas, lanksčiau reaguoti į rinkos pokyčius ir taip užtikrinti ne tik aukštesnę viešųjų paslaugų kokybę, bet ir mažesnę jų savikainą.

Europos vietos savivaldos chartija, Europos teisingumo teismo praktika ir Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymas numato savivaldybių teisę savarankiškai pasirinkti viešųjų paslaugų teikimo būdus, taisykles ir rėžimą.

Lietuvos savivaldybių asociacija primena, kad pirmadienį (rugsėjo 16 d.) 9 val. Seimo III rūmų Konferencijų salėje vyks diskusija „Ar reikalinga konkurencija teikiant viešąsias paslaugas?“ . Konferencijoje dalyvaus LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius, LR Seimo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė, Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto laikinai einanti prezidento pareigas Edita Maslauskaitė ir kiti svečiai.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal