• Pirmas
  • Naujienos
  • Naujieji ribojimai tik skatins neigiamą alkoholio vartojimo kultūrą

Naujieji ribojimai tik skatins neigiamą alkoholio vartojimo kultūrą

2020-02-25 0 3078 Views

Artėjant šiltajam metų sezonui miestų ir kurortinių miestelių gyventojai bei svečiai netruks pajusti naujojo alkoholio ribojimas pasekmes – alkoholinių gėrimų nuo metų pradžios negalima įsigyti lauko terasose, jei šios nuo stacionarių kavinių nutolusios daugiau kaip 40 metrų, taip pat paplūdimiuose, paviljonuose ar tik sezono metu veikiančiose kavinėse.

Savivaldybių vadovai baiminasi, jog naujasis draudimas ne tik neužkirs kelio per dideliam alkoholio vartojimui, bet tik paskatins mažiau kultūringą jo vartojimą viešosiose vietose, o verslininkai bus priversti uždaryti miestiečių  pamėgtas lauko terasas.

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus ragina nepamiršti psichologinės alkoholio vartojimo pusės. Jo požiūriu, žmonės, vartojantys alkoholį kavinėse, daugumoje atvejų tai daro saikingai – tą lemia tiek aplinka, tiek finansiniai aspektai. Tačiau, negalėdamas išgerti taurės vyno kavinėje, tas pats žmogus, labai tikėtina, gali nusipirkti daug stipresnio alkoholio arba daugiau jo vienetų parduotuvėje ir atsinešti jį vartoti paplūdimyje.

„Nesame prieš alkoholio vartojimo ribojimus iš esmės, tačiau neturime pamiršti, kad kavinėse jo suvartojama tik apie 12 procentų, o didžioji dalis – 88 procentai – yra buitinis vartojimas. Būtent pastarąjį dar labiau paskatinsime,“ – teigia vieno populiariausių Lietuvos kurortų vadovas.

Palangos miesto savivaldybė paskaičiavo, jog minėti ribojimai neigiamai atsilieps net 45-iems šio kurorto verslo subjektams, o apie 200 sezoninį darbą dirbančių žmonių gali jo iš viso netekti. Dauguma jų – vasarą įsidarbinantys ir taip tolimesnes studijas ketinantys apsimokėti studentai.

Š. Vaitkus taip pat apgailestauja, kad bus suduotas smūgis aplinkosaugai – paplūdimiuose atsiras daugiau tuščių butelių ir kitos taros, kuri ne tik kad nepapuoš poilsio vietų, bet ir bus neabejotinai žalinga gamtai.

Iki šių metų lauko terasose prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais iki 22 proc. buvo galima turint sezoninę alkoholio licenciją, o šias lauko prekybos vietas nustatydavo savivaldybių tarybos. Licencijas panaikinus, savivaldybėms apribojama galimybė atlikti vienos savo tiesioginių funkcijų – palaikyti mieste tvarką.

Vienas iš didmiesčių, kuriuose kasmet daugėja turistų iš užsienio, mėgstančių tyrinėti miesto gyvenimą leisdami laiką lauko kavinėse, yra Kaunas. Pasak jo atstovų, šioje situacijoje teisė priimti sprendimus turėtų būtų patikėta pačiai savivaldai.

„Kauno miestas ne kartą įrodė, kad moka savarankiškai spręsti su alkoholio prekyba susijusius klausimus. Vienas tokių pavyzdžių – kuomet miesto taryba ir savivaldybės administracija ėmėsi griežtų ribojimų, kad pažabotų alkoholio prekybą vadinamuosiuose „naktiniuose taškuose“. Taigi ir šiuo atveju esame tikri, jog sėkmingai suvaldytume situaciją savo jėgomis,“ – teigia Kauno miesto vicemeras Andrius Palionis.

Pasak jo, miestai ir miesteliai visada patys suinteresuoti viešosios tvarkos palaikymu, nes tik taip kuriama patraukli aplinka gyventojams ir svečiams.

Savivaldybių atstovai tikisi, jog Seime bus priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kurias  užregistravo grupė Seimo narių, tarp kurių – Saulius Skvernelis, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius ir kiti. Seimo nariai siūlo atidėti papildomus suvaržymus prekybai alkoholiu iki 2022 m. sausio 1 d., taip pat – leisti savivaldybėms pačioms nuspręsti, ar draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose yra reikalingas. Įstatymo pataisų rengėjai argumentuoja savo siūlymus tuo, kad griežtinant alkoholio kontrolę socialinės problemos nedings, tačiau tikrai nukentės verslas, mokantis mokesčius į valstybės biudžetą, be to, tai turės neigiamos įtakos turizmui ir šalies įvaizdžiui.

Kategorija:   Naujienos
Atgal