• Pirmas
  • Naujienos
  • M. Sinkevičius: Ar Seimas atvers stambioms investicijoms „žalius koridorius“ į regionus?

M. Sinkevičius: Ar Seimas atvers stambioms investicijoms „žalius koridorius“ į regionus?

2020-03-09 0 3543 Views

Seimo Ekonomikos komiteto narių grupė kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija inicijuoja įstatymų projektų paketo priėmimą, skirtą įgyvendinti Lietuvoje kompleksines priemones, dėl kurių regionai galėtų tikėtis stambių investicijų atėjimo, darbo vietų ir, neabejotinai, gyvenimo kokybės regionuose pagerėjimo.

Šalies savivaldybės ir jas vienijanti asociacija laukia naujų galimybių regionams. Juo labiau, kad mūsų šalies regionai vis dar labai skirtingi tiek ekonominiu, tiek socialiniu požiūriu. Viena esminių šių skirtumų priežasčių – darbo vietų trūkumas. Kokybiškos darbo vietos – tai ta arterija, kuri leidžia lengviau kvėpuoti visam regionui: augančios gyventojų pajamos didina vartojimą, greta stambių darbdavių natūraliai kuriasi infrastruktūra, atsigauna ir plečiasi smulkesni vietos verslai, formuojasi aktyvesnė bendruomenė, užsipildo darželiai, mokyklos, atgyja poilsio bei pramogų vietos.

Jei Seimas pritars siūlomam įstatymų pakeitimo paketui, be dabar jau esančių investavimo Lietuvoje galimybių, kurios labiausiai koncentruojasi jau veikiančiose laisvosiose ekonominėse zonose, atsiras nauja galimybė investuotojams – jie paprasčiau galės kurtis ir laisvosioms ekonominėms zonoms nepriskirtose teritorijose, gaudami tas pačias pelno mokesčio ir investicijų koordinatoriaus pagalbos lengvatas. Svarbu paminėti, kad tokias galimybes turės tik itin stambūs investuotojai, kurie investuos ne mažiau kaip 30 milijonų eurų ir sukurs bei ne trumpiau kaip 5 metus išlaikys ne mažiau kaip 200 naujų darbo vietų. Tai 3 kartus griežtesni reikalavimai, nei šiuo metu keliami valstybei svarbiais pripažintiems projektams. Toks apribojimas rodo siekį orientuotis tik į rimtus ketinimus turinčius investuotojus, kurie gali reikšmingai prisidėti prie ekonomikos regionuose vystymo.

Savivaldybės tokiuose investuotojų pritraukimo procesuose taip pat galės aktyviai dalyvauti parinkdamos teritorijas galimoms investicijoms ir gauti iki 5 procentų dotacijas nuo investicijų vertės tokioms teritorijoms paruošti.

Panašios išskirtinės paskatos pritraukiant investuotojus į regionus plačiai naudojamos ir kitose Europos sąjungos šalyse: į Šiaulius panašaus dydžio Kecskemet miestas Vengrijoje sulaukė automobilių gamintojo Daimler AG apie 1 milijardo eurų vertės investicijų ir 2500 naujai sukurtų darbo vietų, o už Panevėžį mažesniame Nitros mieste Slovakijoje Jaguar automobilių gamykla investavo 1,4 milijardo eurų ir sukūrė 3000 darbo vietų. Yra ir kitų panašių pavyzdžių, todėl labai norėtųsi į jų būrį įrašyti ir daugiau lietuviškų sėkmės projektų.

Kategorija:   Naujienos
Atgal