• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA prašo atsižvelgti į savivaldybių darbuotojų saugumą

LSA prašo atsižvelgti į savivaldybių darbuotojų saugumą

2020-03-18 0 3627 Views

Lietuvos savivaldybių asociacija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą, Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro (VESOC) vadovą Aurelijų Verygą, prašydama atsižvelgti į savivaldybių darbuotojų saugumą ir jiems paskirtų funkcijų įgyvendinimo aplinkybes.

„Lietuvos savivaldybės, suvokdamos būtinybę sutelkti pastangas siekiant stabdyti koronaviruso plitimą šalyje, deda ir dės visas pastangas vykdyti VESOV nurodymus. Tačiau norint kuo operatyviau vykdyti viruso plitimą stabdančius veiksmus, Lietuvos savivaldybių asociacija prašo atkreipti dėmesį į kai kuriuos reikalavimus, kuriuos įvykdyti yra sudėtinga dėl nuo savivaldybių nepriklausančių aplinkybių ir dėl jų keliamo tiesioginio pavojaus savivaldybių ir jų įmonių darbuotojams,“ sakoma kreipimesi.

Jame išdėstomi pagrindiniai savivaldybėms rūpimi klausimai:

„Savivaldybės ne kartą Sveikatos apsaugos ministerijos ir VESOC nurodymu, teikė informaciją apie apsaugos priemonių poreikį savivaldybėse. Šis poreikis iki šiol nėra užtikrintas, be to, nėra atsakymo, kada tai planuojama padaryti. Apsaugos priemonės yra būtinos norint įgyvendinti įvairius VESOC nurodytus veiksmus, pavyzdžiui, reikalavimą savivaldybės administracijos direktoriams organizuoti koronavirusu užsikrėtusių ar užsikrėtimu įtariamų asmenų transportavimą į specialias patalpas (jei nėra galimybės transportuoti greitosios pagalbos automobiliui). Atkreipiame dėmesį, kad savivaldybės neturi jokių priemonių užtikrinti tokių automobilių ir juos vairuojančių asmenų apsaugos.

Apsaugos priemonės reikalingos ir savo pareigas vykdantiems socialiniams darbuotojams, lankomosios priežiūros specialistams ar nevyriausybinių organizacijų atstovams, tiekiantiems maistams ir kt. Egzistuoja reali rizika šiems asmenims užsikrėsti  ir taip dar labiau paskatinti viruso plitimą.

VESOC taip pat pateikė reikalavimą savivaldybėms užtikrinti izoliuotųjų asmenų apsaugą, tai yra – nejudėjimą iš izoliacijos vietos. Tačiau savivaldybės darbuotojai šių funkcijų atlikti negali – jie nėra tam parengti, bet to, kaip minėta, būtų neįmanoma užtikrinti jų saugumo dėl saugos priemonių stokos.

Savivaldybės kasdien savarankiškai sprendžia daugybę iškylančių kausimų ir aiškiai nereglamentuotų situacijų suprasdamos padėties išskirtinumą. Tačiau mūsų paminėti pavyzdžiai kelia tiesioginį  pavojų tiek savivaldybių darbuotojams, tiek viruso plitimo stabdymui. Todėl prašome kuo greičiau juos spręsti, kad ir toliau visų koordinuotos pastangos butų kuo veiksmingesnės.“

Kategorija:   Naujienos
Atgal