• Pirmas
  • Naujienos
  • Susitikime su premjeru – siūlymai dėl savivaldybių finansinio savarankiškumo

Susitikime su premjeru – siūlymai dėl savivaldybių finansinio savarankiškumo

2020-04-29 0 4340 Views

Vidaus reikalų ministerijos organizuotame šalies savivaldybių susitikime su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas Mindaugas Sinkevičius akcentavo būtinybę jau dabar ruoštis savivaldos laukiantiems ekonominiams iššūkiams – tiek pasibaigus ekstremaliajai situacijai, tiek pasitinkant naująją Europos Sąjungos (ES) finansinę perspektyvą.

Balandžio 29 dieną, trečiadienį, vykusiame susitikime buvo aptartos karantino švelninimo priemonės, situacija dėl papildomų lėšų skyrimo kelių priežiūros projektams, pokyčiai darbo rinkoje, ikimokyklinio ugdymo situacija Lietuvoje ir Europoje.

LSA prezidentas atkreipė premjero dėmesį į nerimą keliantį faktą, kad Finansų ministerijos Europos Komisijai neformaliam derinimui pateiktame pirmajame ES struktūrinių fondų investicijų programos projekte nebuvo įtrauktas 5-asis prioritetas  ,,Piliečiams artimesnė Lietuva“, kuris būtų esminis regionų plėtros finansavimo šaltinis skirstant būsimos ES finansinės perspektyvos lėšas. Juo labiau, kad Seime netrukus bus svarstomas naujasis Regionų plėtros įstatymo projektas, kuriame numatoma Regionų plėtros taryboms suteikti daugiau savarankiškumo ir galimybių vystyti regioninius projektus bei per investicijas siekti ekonominio ir socialinio  tolygumo.

Kalbėdamas apie visos šalies, tame tarpe ir savivaldos, laukiančius ekonominius iššūkius M. Sinkevičius akcentavo ir tai, kad būtent dabar labai svarbu ir toliau aktyviai tartis dėl savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo ir skolinimosi galimybių ypač turint galvoje, kad ir ES laikinai „atpalaidavo“ šalių narių finansinės drausmės varžtus ir gerokai supaprastino struktūrinių fondų lėšų panaudojimo taisykles.

„Dėkojame premjerui už palaikymą jo pavedimu sudarytai darbo grupei, kuri rengia pasiūlymus Vyriausybei dėl savivaldybių finansinio įgalinimo. Situacija, kurioje dabar esame, yra gera proga peržiūrėti Konstitucinį fiskalinės drausmės įstatymą ir pradėti diskusiją apie galimybes įkurti Vietos plėtros paskolų ir garantijų fondą, kurio prototipas – jau 20 metų Lietuvoje veikiantis Žemės ūkio paskolų garantinis mechanizmas,“ – siūlė LSA prezidentas.

Premjero teigimu, „Vyriausybė yra savivaldos pusėje“, ir šie klausimai turės būti sprendžiami ir toliau.

Susitikime taip pat buvo išsakytas savivaldybių raginimas šiuo metu nepriimti sprendimų dėl Aplinkos ministerijos siūlomo naujo regioninės kainos modelio ir naujos atliekų tvarkymo sistemos kainodaros, kuri, savivaldybių nuomone, brangins atliekų tvarkymą tiek gyventojams, tiek verslui.

Taip pat kalbėta apie tam tikrus pokyčius regioninėse ligoninėse, tačiau S. Skvernelis patikino, jog jokių esminių pertvarkų nebus imamasi be diskusijų su savivaldybėmis ir pakvietė savivaldybes rodyti iniciatyvą teikiant savo siūlymus.

Susitikime premjeras taip pat pristatė savivaldybių vadovams Vyriausybės sprendimus dėl karantino švelninimo ir sąlygas jį vykdyti toliau. Vyriausybės vadovas pabrėžė, jog siekiant išlaikyti balansą tarp ekonomikos ir žmonių sveikatos, pirmenybę mūsų valstybė teiks pastarajam veiksniui.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal