• Pirmas
  • Naujienos
  • Merai LSA valdybos posėdyje aptarė RPT steigimo, ekonomikos gaivinimo, ligoninių bendradarbiavimo klausimus

Merai LSA valdybos posėdyje aptarė RPT steigimo, ekonomikos gaivinimo, ligoninių bendradarbiavimo klausimus

2020-08-28 0 5658 Views

Regionų plėtros tarybų steigimas (RPT), apsaugos priemonių įsigijimo procedūros, Ateities ekonomikos DNR planas – šiuos ir kitus klausimus rugpjūčio 28 dieną, penktadienį, aptarė Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdybos nariai nuotoliniame susitikime.

Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos grupės vadovė Rasa Tamulevičiūtė valdybos nariams pristatė Regionų plėtros tarybų steigimo procedūras. Rugsėjo 1 dieną įsigaliojantis naujasis Regionų plėtros įstatymas numato, kad RPT gali įsteigti ne mažiau kaip trys ketvirtadaliai apskrities savivaldybių, ir tai turi būti padaryta ne vėliau kaip iki 2021 metų kovo 1 dienos.

R. Tamulevičiūtė pažymėjo, jog RPT rengs bei tvirtins regiono plėtros planą ir gaus lėšų jo įgyvendinimui (beveik 30 procentų Lietuvai skiriamų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų). RPT dalyvėmis nesančios savivaldybės tik RPT pritarimu galės prisidėti prie regiono plėtros plano įgyvendinimo ir gauti tam lėšų ar kitą nacionalinės regioninės politikos tikslo įgyvendinimui skirtą pagalbą.

Centrinės pirkimų organizacijos (CPO) direktorius Darius Vedrickas pasidalino organizacijos siūlymais dėl asmens apsaugos priemonių įsigijimo bei aptarė šių priemonių įsigijimo būdus. CPO savivaldybėms siūlo konsultacijas, vienkartinius ar konsoliduotus pirkimus per CPO.LT elektroninį katalogą bei pirkimus per įgaliojimą.

Susitikime kalbėta ir apie Vyriausybės patvirtintą Ateities ekonomikos DNR plano veiksmų ir projektų įgyvendinimą. Plane numatoma, kad iš viso bus parengta apie 90 koncepcijų, šiuo metu pritarta 7-ioms.

Ateities ekonomikos DNR planas siekia bendrų nacionalinių tikslų, tai yra – neturi regioninio aspekto, todėl ne visos veiksmų įgyvendinimo koncepcijos bus tinkamos savivaldybėms. Tačiau LSA direktorė Roma Žakaitienė pažymėjo, kad savivaldybės turėtų sekti šią informaciją ir nagrinėti veiksmų įgyvendinimo koncepcijų aprašymus – iš jų būtų galima spręsti, ar savivaldybė galėtų teikti veiksmo plėtotojui paraišką finansuoti projektą. Informacija apie kvietimus skelbiama Finansų ministerijos interneto svetainėje.

Merai diskutavo ir apie Lietuvos ligoninių bendradarbiavimo modelių pilotavimo projektą, kurį finansuoja ir prižiūri Europos Komisija, o įgyvendina „Ernst & Young Baltic“. Projekto vykdytojai iki rugpjūčio 30 dienos ketina atlikti pradinius susitikimus ir konsultacijas su 5 regionų pagrindinėmis koordinuojančiomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis (ASPĮ) ir regionuose esančiomis savivaldybių stacionarinėmis aktyvaus gydymo įstaigomis, kuriose bus išbandytas naujas ASPĮ modelis. Iki rugsėjo pabaigos planuojama parengti detalius naujo bendradarbiavimo modelio įgyvendinimo planus kiekvienam pilotiniam regionui. Naujojo modelio įgyvendinimo išbandymas 5 regionuose bus vykdomas iki projekto pabaigos – kitų metų kovo mėn.

LSA valdybos pasitarime dalyvavo ir jai nepriklausantys merai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal