• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos vietos ir regionų valdžių asociacijų vadovai savivaldos aktualijas aptarė Vilniuje
148-600

Europos vietos ir regionų valdžių asociacijų vadovai savivaldos aktualijas aptarė Vilniuje

2012-05-22 0 822 Views

Europos savivaldybių ir regionų tarybos (angl. CEMR) – didžiausios visas Europos valstybių vietos ir regionų valdžių asociacijas vienijančios organizacijos – direktorių ir generalinių sekretorių posėdis, kurį atidarė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvoje vyko pirmą kartą.  

Susitikimo metu buvo surengtos darbo grupės, kuriose aptarta Europos vietos ir regionų valdžių praktika ieškant atsako į dėl ekonominio nuosmukio ir finansinės krizės savivaldybėms bei regionams kilusius iššūkius, diskutuota apie sumažintą vietos savivaldos finansinę autonomiją, decentralizacijos apsektus.  LSA direktorė Roma Žakaitienė CEMR nariams pristatė Lietuvos patirtį reformuojant regioninį valdžios lygmenį bei sprendžiant ekonominės krizės pasekmes. Šis pranešimas taip pat inspiravo diskusiją apie tiesioginių merų rinkimų įvairiose šalyse praktiką.  

062-600
      Posėdyje – apie 40 CEMR narių atstovų          

Paralelinėje darbo grupėje buvo keliami lygių galimybių užtikrinimo Europoje klausimai. Pranešimą šia tema pristatė ir Vilniuje įsikūrusio Europos lyčių lygių galimybių instituto direktorė Virginija Langbakk. 

031-600
Vilniaus meras A.Zuokas ir F.Vallier

CEMR nariai taip pat aptarė rugsėjo 26-28 dienomis Kadize, Ispanijoje, vyksiančios XXV-osios CEMR generalinės Europos savivaldybių ir regionų asamblėjos, pavadintos „Inovacijos 3D: decentralizacija, demokratija, vystymas”, darbotvarkės temas, diskutavo apie lobizmo aspektus bei pasikeitė sėkmingų lobizmo strategijų nacionaliniame ir tarptautiniame lygmenyje pavyzdžiais.  

086-600
Pranešimą skaitė LSA direktorė R.Žakaitienė

CEMR direktorių ir generalinių sekretorių posėdį Vilniuje surengė LSA, CEMR sekretoriatas bei Vilniaus miesto savivaldybė.   Šiuo metu CEMR yra didžiausia savivaldos ir regionų interesams atstovaujanti organizacija Europoje. CEMR jungia daugiau nei 30 šalių nacionalines miestų, savivaldybių ir regionų asociacijas, kurios atstovauja daugiau kaip 100 000 savivaldybių Europoje. CEMR veikia kaip informacijos mainų forumas, siekiantis užtikrinti tinkamą regionų ir vietos valdžios interesų atstovavimą ES politiniuose procesuose bei sukurti lobizmo kanalus konsultacijoms su ES institucijomis. ES lygmenyje CEMR siekia panašių teisinių garantijų, kokias nacionalinės asociacijos jau turi savo šalyse.  

LSA CEMR nare yra nuo 2001 m.

Kategorija:   Naujienos
Atgal