• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA aplinkos apsaugos komiteto posėdyje – atliekų tvarkymo problematika
2014.03.29-1

LSA aplinkos apsaugos komiteto posėdyje – atliekų tvarkymo problematika

2014-04-02 0 805 Views

Būsimą sistemą kritikavo gamintojų ir importuotojų organizacijos bei atliekų surinkėjai. Jų nuomone numatoma užstato sistema neigiamai paveiks konteinerinę atliekų surinkimo sistemą. Todėl, pasak ekspertų, tikslingiau būtų ne kurti naujas sistemas, bet dėti pastangas konteinerinės sistemos vystymui. Savivaldybės savo ruožtu būsimai užstato sistemai pritaria, tačiau atsižvelgus į tai, kad kyla tam tikrų neaiškumų ir klausimų dėl konteinerinės surinkimo sistemos ateities, siūlo projekto rengėjams pateikti aiškų sistemos veikimo modelio aprašymą, bei atlikti ekonominius skaičiavimus.

Tokie patikslinimai būtini tam, kad identifikuotų kaip numatoma užstato sistema įtakos šiandieninę atliekų tvarkymo sistemą (t.y. kokia pakeitimų įtaka bus gyventojams, kaip keisis komunalinių atliekų tvarkymo sistema, kiek padidės savivaldybių organizuojamose komunalinių atliekų tvarkymo sistemose pakuočių atliekų tvarkymo sąnaudos ir pan.).

2014.03.29-4     2014.03.29-5    2014.03.29-6

Aplinkos ministerijos atstovai pristatė ministerijos inicijuojamą projektą, kurio įgyvendinimo metu savivaldybėms būtų dalijamos pakuočių atliekų rūšiavimo priemonės, skirtos daugiabučių namų gyventojams (vidaus patalpų pakuočių atliekų rūšiavimo dėžės). Projektui įgyvendinti planuojama iš Gaminių ar pakuotės atliekų tvarkymo programos skirti 1.200.000 Lt. Savivaldybių nuomone, projekto idėja gera, bet kol kas dar ankstyva. Savivaldybės įvertinusios projekto įgyvendinimo galimybes informavo ministeriją, kad šiai dienai tokio pobūdžio projektas savivaldybėse būtų sunkiai įgyvendinamas, todėl savivaldybių nuomone šiuo laikotarpiu minėtas lėšas tikslingiau būtų skirti konteinerių pirkimui.

Posėdžio metu taip pat pritarta Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos ir Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos parengtiems atliekų ir pakuočių tvarkymo įstatymų pakeitimams, kurių tikslas – užtikrinti stabilios rūšiuojamosios komunalinių atliekų tvarkymo sistemos funkcionavimą bei sureguliuoti naujų Organizacijų veiklos pradžios laikotarpį.

Kategorija:   Naujienos
Atgal