• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybėms atsiveria naujos galimybės investuoti į viešąją infrastruktūrą
gatve apsvietimas 600

Savivaldybėms atsiveria naujos galimybės investuoti į viešąją infrastruktūrą

2015-02-18 0 931 Views

„Raginu visas savivaldybes rengti investicinius projektus ir dalyvauti konkursuose. Pagaliau bus galima išspręsti viešųjų pastatų energinio efektyvumo problemą ir, kas ypač svarbu, pakeisti gatvių apšvietimo sistemą savivaldybėse. Ji yra labai prastos būklės, įrangos remonto sąnaudos beveik du kartus didesnės už priežiūros sąnaudas”, – teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Vyriausybės pranešime spaudai.

Įsteigto fondo dydis – 79,65 milijonai eurų. Jo lėšos bus naudojamos kaip garantija už komercinių bankų suteiktas paskolas gatvių apšvietimo modernizavimo projektams finansuoti, taip pat lengvatinėms paskoloms centrinės valdžios viešųjų pastatų modernizavimui..

Lietuvoje 64 proc. visų viešosios paskirties pastatų buvo pastatyti 1961–1990 m. laikotarpiu ir nebeatitinka normatyvinių reikalavimų, jų šiluminės varžos charakteristikos prastos, eksploatuojama pasenusi ir neefektyvi šildymo sistema.

Vyriausybės patvirtintoje viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programoje iki 2020 metų numatyta atnaujinti 700 tūkst. kvadratinių metrų viešojo sektoriaus pastatų ploto, atnaujintiems pastatams pasiekiant ne mažesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę. Planuojama, kad renovacijai pastatai bus atrenkami pagal didžiausias suvartojamos energijos sąnaudas.

Tikimasi, kad pirmąsias paskolas ir garantijas Energijos efektyvumo fondas suteiks 2015 m. vasarą. Tad savivaldybės, norinčios keisti gatvių apšvietimo sistemą, raginamos tam operatyviai rengtis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal