• Pirmas
  • Naujienos
  • Rengiantis dainų šventėms būtinas dėmesys valstybės mastu

Rengiantis dainų šventėms būtinas dėmesys valstybės mastu

2015-02-27 0 983 Views

Kultūros ministerijoje vasario 25 dieną vykęs pasitarimas buvo skirtas aptarti mėgėjų meno plėtros regionuose ir dainų švenčių tradicijų išsaugojimo politikos kryptis, taip pat – Baltijos šalių patirtį šioje srityje.

R.Žakaitienė pastebėjo, jog puikus valstybės ir savivaldos bendradarbiavimo pavyzdys yra tautinių rūbų bei muzikos instrumentų įsigijimas, kai 50 procentų lėšų skiria valstybė ir tiek pat prisideda savivaldybės.

„Savivaldybės visus keturis metus remia kolektyvus, kurie rengiasi Dainų šventei, finansuoja rajoninius bei regioninius renginius, tačiau mėgėjų meno sklaidos ir puoselėjimo problemų savivalda viena neišspręs – tam yra būtinas dėmesys visos valstybės mastu“, – kalbėjo LSA direktorė.

Pasitarime buvo analizuojama trijų Baltijos valstybių kultūros politikos priemonės regionų kultūros, mėgėjų meno, dainų šventės tradicijų srityse: juridinė bazė, institucinė sistema, finansavimo modeliai, valstybės programos. Didelis dėmesys buvo skirtas ir 2018 metais vyksiančiai Dainų šventei, kai Lietuva, Latvija ir Estija švęs valstybių Nepriklausomybės šimtmetį. Aptarta, kaip spręsti kultūros specialistų ir kolektyvų vadovų kvalifikacijos kėlimo, darbo apmokėjimo, pasirengimo dainų šventėms stiprinimo, nematerialaus kultūros paveldo apsaugos ir kitus klausimus.

Prieš šį pasitarimą Kultūros ministerijoje buvo susitikę ir visų šalies savivaldybių kultūros skyrių vedėjai bei svečiai iš Latvijos ir Estijos, kurie supažindino su dainų ir šokių švenčių tradicijų situacija savo šalyse, kalbėjo apie valstybės ir savivaldybių bendradarbiavimą saugant ir plėtojant šias tradicijas. 

Kategorija:   Naujienos
Atgal