• Pirmas
  • Naujienos
  • R. Žakaitienė: Kaip dialogas su gyventojais apie ES lėšas padeda siekti skaidrumo?

R. Žakaitienė: Kaip dialogas su gyventojais apie ES lėšas padeda siekti skaidrumo?

2015-06-05 0 805 Views

Neseniai Lietuvos savivaldybių asociacija kartu su iniciatyva „Jonvabaliai“ rengė konkursą, kurioje savivaldybėje ES projektų vykdytojai atviriausiai atsiskaito gyventojams. Konkurse dalyvavo ne tik savivaldybių administracijos, bet ir kitos organizacijos, vykdžiusios ES lėšomis finansuojamus projektus, tad buvo vertinama, už kiek projektų iš viso atsiskaityta konkrečioje savivaldybėje.

Šie rinkimai parodė, jog beveik pusėje Lietuvos savivaldybių projektų vykdytojai yra suinteresuoti išsamiau papasakoti piliečiams apie ES investicijų panaudojimą. Šis rezultatas rodo teigiama linkme besikeičiantį požiūrį į atvirumą – savarankišką projektų vykdytojų siekį patiekti aiškią ir išsamią informaciją mokesčių mokėtojams apie jų aplinką keičiančius projektus, vykdomus ES, tai yra – visų mūsų – lėšomis.

Kokios informacijos apie ES investicijas tikisi gyventojai? Pirmiausia – lengvai pasiekiamos ir aiškiai suprantamos. Biurokratinės ataskaitos gali būti informatyvios tik tam tikros srities specialistams. Gyventojams rūpi ne vien tai, kokios sumos ES lėšų buvo panaudotos vienam ar kitam projektui, tačiau ir tai, kokie buvo tikslai, pasiekti rezultatai, kaip bus užtikrinamas projekto tęstinumas, ar prieš pradedant projektą vyko konsultacijos su vietos bendruomene, ar buvo taikyta finansinių korekcijų ir kiti dalykai. Į šiuos ir kitus atsakymus apie projektą bei jį įgyvendinančią organizaciją atsako skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ dalyviai, taip užmegzdami tiesioginį dialogą su gyventojas.

Didesnio atvirumo padėtų siekti ir gyventojų įtraukimas dar projekto rengimo stadijoje. Įprasta europietiška veiklos forma – organizuoti viešas išankstines konsultacijas, būsimo projekto aptarimus kartu su gyventojais, suvokiant bendruomenės ir jos teigiamo požiūrio į projektą svarbą.

Bendruomenės suinteresuotos pokyčiais savo artimiausioje aplinkoje, tačiau neretai susiduriame su vis dar gaju mitu, kad informacija apie tai, kur panaudojamos ES investicijos, yra sunkiai prieinama. Projektų vykdytojų pastangomis ši nuostata pamažu keičiasi, dialogas tarp jų ir gyventojų darosi atviresnis.

Gyventojai taip pat kviečiami aktyviau įsitraukti bei domėtis, kaip ES investicijos keičia miestus ir visą šalį, nes tik bendradarbiavimas tarp projektų vykdytojų ir gyventojų gali atnešti rezultatą, kuris bus visapusiškai naudingas.

 

Komentaras publikuotas naujienų portale 15min.

Kategorija:   Naujienos
Atgal