• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA pristato projektą, padėsiantį savivaldybėms parengti aplinkosaugos planus
Norway grants

LSA pristato projektą, padėsiantį savivaldybėms parengti aplinkosaugos planus

2015-06-18 0 1614 Views

 Šalies savivaldybių specialistai, atsakingi už energetikos ūkį ir oro kokybės valdymą, su Norvegų finansinės paramos lėšomis įgyvendinamu projektu „Tvarus energijos ir aplinkos kokybės valdymas vietos lygmeniu“ buvo supažindinti birželio 18 d., ketvirtadienį, vykusioje įvadinėje konferencijoje.

seminaras 016 600    seminaras 012 600
                                                   I. Andriulaitytė

Projektą įgyvendina LSA su partneriu – Norvegijos savivaldybių ir regionų bei darbdavių asociacija.

Projekto tikslas – padėti savivaldybėms parengti Atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo plėtros planus bei Aplinkos oro kokybės valdymo programas taip, kaip to reikalauja ES direktyvos bei nacionaliniai teisės aktai energetikos ir aplinkosaugos srityse.

Minėtų planų ir programų parengimas yra privalomas, tačiau turint galvoje, kad tema bei reikalavimai yra pakankamai nauji, daug savivaldybių neturi patirties bei kvalifikuotų specialistų, galinčių tokius dokumentus parengti. Kai kurios jų tokius dokumentus rengia savarankiškai, kitos samdo brangiai apmokamus konsultantus.

Konferencijoje projektą pristatė LSA patarėja Ieva Andriulaitytė, taršos prevencijos situaciją Lietuvoje aptarė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento Aplinkos oro skyriaus vedėja Elena Auglienė. Norvegijos patirtimi oro kokybės valdymo bei darnios energetikos politikos srityse pasidalino aplinkos apsaugos ir darnios energetikos sričių ekspertė Lisbeth Iversen, apie Šiaulių miesto patirtį pasakojo šios savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Romaldas Šemeta.

seminaras 026 600
E. Auglienė

Konferencijos dalyviai išklausė ir Energetikos ministerijos Atsinaujinančių energijos išteklių skyriaus patarėjo Aisčio Radavičiaus pranešimo apie atsinaujinančios energetikos politiką mūsų šalyje bei reikalavimus savivaldybėms.

Finansinės paramos galimybes energetikos sektoriui savivaldybių specialistams pristatė Energetikos ministerijos Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausias specialistas Laimonas Švabauskas, su Vilniaus savivaldybės patirtimi rengiant atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo plėtros veiksmų planą supažindino šios savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento Energetikos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Randytė.                           

Norvegija yra pasaulyje pirmaujanti šalis įgyvendinant aplinkosaugos iniciatyvas. Norvegijos parama suteikia unikalią galimybę panaudoti Lietuvos ir Norvegijos savivaldybių asociacijų ryšius bei Norvegijos patirtį šioje srityje.

seminaras 037 600
L. Iversen

Projekto partneriu pasirinkta viena didžiausių šios šalies viešojo sektoriaus organizacijų, atstovaujanti savivaldybių ir regionų interesams. Norvegijos savivaldybių ir regionų bei darbdavių asociacija yra sukaupusi didelę patirtį įgyvendinant ir formuojant aplinkosaugos ir energetikos politiką vietos savivaldos lygmeniu.

Projekto „Tvarus energijos ir aplinkos kokybės valdymas vietos lygmeniu“ metu taip pat bus parengta mokymų medžiaga ir apmokyti Lietuvos savivaldybių energetikos bei aplinkosaugos sričių specialistai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal