• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA viceprezidentas Briuselyje ragino leisti lanksčiau skirstyti lėšas žemės ūkiui

LSA viceprezidentas Briuselyje ragino leisti lanksčiau skirstyti lėšas žemės ūkiui

2015-09-22 0 966 Views

 

Taip teigė LSA viceprezidentas, Lietuvos delegacijos Regionų komitete narys, Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis rugsėjo 21 d., pirmadienį, vykusiame Regionų komiteto Gamtos išteklių komisijos posėdyje.

Pagrindinis dėmesys posėdyje buvo skirtas RK nuomonės projektui dėl bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) supaprastinimo, kurį parengė RK narys iš Didžiosios Britanijos Antonis Gerardas Buchananas (Anthony Gerard Buchanan). Komiteto nariai svarstė siūlymus, kaip supaprastinti BŽŪP sistemą, kad žemės ūkio sektorius taptų konkurencingas, būtų skiriamas dėmesys teritoriniams BŽŪP aspektams, taikomas subsidiarumo principas ir skatinamas daugiapakopis valdymas. Nuomonės rengėjas pabrėžė, kad pagrindinis BŽŪP supaprastinimo uždavinys – suteikti didesnę veiksmų laisvę valstybėms narėms ir regionams šios politikos įgyvendinimo ir valdymo srityje.

Nors pasisakantis už BŽŪP lankstumą, RK savo nuomonėje vis dėl to teigia, kad ES turėtų riboti lėšų perskirstymą tarp pirmojo BŽŪP ramsčio (tiesioginės išmokos) ir antrojo (kaimo plėtra), siūlydamas galimybę pervesti iki 10 proc. lėšų iš pirmojo ramsčio į antrąjį, o ne atvirkščiai.

Pristatydamas savo pasiūlymą leisti perskirstyti lėšas tarp abiejų ramsčių į abi puses P.Žagunis pabrėžė, kad naujosios ES valstybės narės dar nepajėgios konkuruoti su stipriais ir moderniais Vakarų Europos ūkiais, todėl laisvesnis lėšų paskirstymas tarp ramsčių suteiktų tokių šalių kaip Lietuva ūkininkams daugiau galimybių tobulėti.

„Nesukūrę vidutinės klasės kaimo vietovėse, nesustiprinę žemdirbių, negalėsime išlaikyti ir kaimo bendruomenių tvarumo, o tai reikš nepakankamai efektyvų ir antrojo ramsčio lėšų naudojimą. Tai būtina padaryti atsižvelgus į subsidiarumo principą,“ – sakė P. Žagunis. LSA viceprezidento nuomonę ypač palaikė Lenkijos regionams atstovaujantys RK nariai.

Antrajam P. Žagunio siūlymui leisti valstybėms narėms pačioms nusistatyti aktyvaus ūkininko apibrėžimo kriterijus buvo pritarta didžiąja balsų dauguma.
„Išmokos turi skatinti gamybos plėtrą, o ne būti švaistomos be jokios ekonominės grąžos. Todėl būtina ES šalims sudaryti galimybę pačioms apibrėžti aktyvaus ūkininko sąvoką, žinoma nepažeidžiant bendrųjų ES teisingos konkurencijos principų,“- posėdyje kalbėjo Lietuvos delegacijos RK narys.

Nuomonės projektą numatoma svarstyti šių metų spalio 12-14 d. vyksiančioje RK plenarinėje sesijoje.

Kategorija:   Naujienos
Atgal