• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA siūlymai dėl savivaldybių savarankiškumo pristatyti Seime
bendra 600

LSA siūlymai dėl savivaldybių savarankiškumo pristatyti Seime

2015-10-14 0 991 Views

Seime vykusiame renginyje, kuriame sveikinimo žodį tarė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, pranešimą pristatė ir LSA direktorė Roma Žakaitienė, kuri išskyrė esminius pastarųjų metų pokyčius, turinčius didelės įtakos šalies savivaldos stiprinimui. Tai – pirmąkart Lietuvos istorijoje įvykę tiesioginiai merų rinkimai, piniginės socialinės paramos skyrimo kaip savarankiškos funkcijos perdavimas savivaldybėms, aktyvus savivaldybių įsitraukimas į būsto renovacijos procesą.

Kalbėta ir apie svarbų LSA pasiekimą – nuo 2016 metų savivaldybėms nebebus ribojamas (neatimamas į valstybės biudžeto pajamas) jų biudžetams prognozuojamų savarankiškų pajamų augimas virš 21 procento.

„Tai suteiks savivaldybėms didesnę motyvaciją skatinti užimtumą, verslumą, investicijas, mažinti emigraciją iš šalies ir migraciją į didmiesčius, – konferencijoje teigė R. Žakaitienė.

RZ 600

Seimo nariams ji taip pat pristatė LSA siūlymus dėl savivaldos savarankiškumo, tarp jų – nemažinti savivaldybėms tenkančios GPM dalies didėjant savivaldybių savarankiškų mokesčių skaičiui, stiprinti Regionų plėtros tarybų įtaką, grįžti prie diskusijų dėl valstybinės žemės perdavimo savivaldybėms patikėjimo teise, savivaldybėms aktyviau dalyvauti darbo biržos veikloje.

Konferencijoje pranešimus taip pat pristatė finansų ministras Rimantas Šadžius, socialinių mokslų daktaras Gediminas Merkys.

Kategorija:   Naujienos
Atgal